Inför strängare straff redan i år, Johansson

Debattören: Det räcker inte med att bara fördöma våldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-10

I Stockholmsområdet har bara sex av fjolårets 18 skjutningar klarats upp – nu är det dags för krafttag, skriver debattören.

DEBATT. I Stockholm har det nya året har tyvärr börjat lika illa som 2017 slutade. Skjutningar, detonerade handgranater och ytterligare oskyldiga som drabbats. Den grova brottsligheten måste nu bekämpas med kraft och det är dags för justitie- och inrikesminister Morgan Johansson att ta ansvar för att regeringen förlorat kontrollen.

Det duger inte längre att tala om vad som är oacceptabelt, att det snart vänder eller om löften som ligger flera år framåt. När det grövsta våldet har nått rekordnivåer är det dags att pragmatiskt lyssna på de förslag som kan vända utvecklingen.

Det handlar för det första om att utöka polisens befogenheter. När endast sex av fjolårets tjugosju dödskjutningar i Stockholmsområdet har klarats upp är det något som är fel.
Polisen måste ges alla tänkbara förutsättningar i syfte att kunna utföra sitt uppdrag. Att ingripa mot och utreda brott.

Moderaterna vill att polisen ska få större möjligheter att bedriva – och slippa kravet på att ansöka om tillstånd för –  kameraövervakning i särskilt brottsutsatta områden.
Det skulle möjliggöra för polisen att få fram bevisning så att fler brott klaras upp. Regeringen drar tyvärr förslaget om avskaffad tillståndsplikt i långbänk och försvårar därigenom polisens arbete. Vi vill se förslaget på plats redan i vår.

Det handlar för det andra om väsentligt skärpta straff för grova brott. Dödligt våld och grova brott i gängmiljöer måste mötas av straff som fångar upp brottets allvar.
Moderaterna vill införa en särskild gängbestämmelse som skulle innebära dubblerade straff för grov gängrelaterad brottslighet, avskaffa dagens form av de så kallade mängd- och ungdomsrabatterna, införa zonförbud- och vistelseförbud och stärka vittnesskyddet.

För det tredje handlar det om att rättsväsendet måste återta kontrollen över de särskilt utsatta områdena. Det är för lätt för brottslingar att komma undan i dag vilket medför att den grova brottsligheten tillåts expandera i område efter område.
Det är dags att slå tillbaka på allvar. Och då handlar det om kontinuerlig och stark polisnärvaro med ett tydligt uppdrag att upprätthålla lag och ordning.
För att göra det behöver antalet poliser bli fler. Situationen inom svensk polis är i dag ytterst ansträngd och i fjol valde 905 poliser att lämna yrket. Faktum är att antalet poliser år 2017 var det lägsta på flera år. Trots alla löften från regeringen och Morgan Johansson. I längden är det omöjligt att möta brottslighetens utveckling och ha en hög polisnärvaro i särskilt utsatta områden när erfarna poliser inte vill stanna kvar inom organisationen.

Den grova brottsligheten måste mötas av en polis som inte backar och straff som inte ursäktar. Det har Socialdemokraterna misslyckats med. Därför krävs det en ny rättspolitik och effektiv rättspolitik.
Sveriges poliser ska också veta att när Moderaterna får bestämma så blir kollegorna fler, lönen högre och de kommer att få en regering som står upp för poliserna, inte bara i ord utan i handling.


Tomas Tobé, ordförande justitieutskottet, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.