Vi jobbar längst – men pensionerna är i botten

Vänsterpartiet: Ingen ska behöva slita ut sig för att få trygghet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-16

Vi svenskar arbetar i dag längst i hela EU. Samtidigt ligger vi i botten när det gäller nivån på pensionerna. Vi har störst andel fattigpensionärer i Norden. Nära hälften av alla kvinnor som är ålderspensionärer i dag har garantipension, skriver Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson, Vänsterpartiet.

DEBATT. I dag beslutar riksdagen om höjd pensionsålder. Det innebär ytterligare en försämring av ett internationellt sett ovanligt uselt pensionssystem.
För många som hade planerat att gå i pension den närmsta tiden kommer beskedet som en kalldusch. Redan nästa år ska höjningen börja. Det har den så kallade pensionsgruppen beslutat, där Vänsterpartiet inte ingår.

Samtidigt väljer den socialdemokratiska regeringen att sänka skatten för rika män i Danderyd och Djursholm. När värnskatten tas bort får de mest välbeställda, de som redan fixat en trygg pension, ännu mera pengar att vältra sig i. Det är en skandal.

Klyftorna i arbetslivet växer dramatiskt. De stora klassklyftorna har lett till att korttidsutbildade kvinnors förväntade livslängd till och med sjunker. För kvinnor, som till exempel jobbar inom omsorgen, innebär höjd pensionsålder endast att de får jobba allt längre tid av sina allt kortare liv.

Missnöjet med nuvarande pensionssystem är redan stort. Var fjärde person får ångest av att få hem sitt orangea kuvert och 13-åringar känner att de behöver börja spara pengar till sin pension.

Det är en befogad oro. De som går i pension i dag kommer få halva lönen i pension. 70-talisterna kommer få se sin pension sjunka under 45 procent och milleniegenerationen under 40 procent.

Vi svenskar arbetar i dag längst i hela EU. Samtidigt ligger vi i botten när det gäller nivån på pensionerna. Vi har störst andel fattigpensionärer i Norden. Nära hälften av alla kvinnor som är ålderspensionärer i dag har garantipension, alltså det lägsta statliga bottenskyddet.

Den höjda pensionsåldern hävdas ge högre pensioner, men höjningen är marginell. För personer med vanliga löner kommer de extra åren knappt att märkas i plånboken.

Enligt Kommunals beräkningar ger varje enskilt arbetat år efter 66 års ålder bara omkring 150 kronor mer i månaden, för deras medlemmar.

Roten till pensionssystemets problem är att det är underfinansierat. Det är därför du kan arbeta ett helt liv och ändå få en pension som inte är mer än hälften av din lön.

Vänsterpartiet vill att pensionerna ska höjas, inte pensionsåldern. Vi vill därför:

  • I ett första steg föreslå att höja garantipensionen med 1 000 kronor per månad. Det kommer framförallt att gynna arbetarkvinnor.
  • Höja pensionerna. I dag ligger den allmänna pensionsavgiften på cirka 17 procent på löner under 40 000 i månaden. Högre inkomster är ofta högre försäkrade med avgifter på 30 procent genom avtalspension. Det är därför rimligt att avgiften och därmed pensionen höjs för dom med löner under 40 000 i första hand.
  • Öka jämlikheten. Vi vill undersöka möjligheten att använda pensionsavgifterna som ligger över inkomsttaket. De bör kunna gå tillbaka till det gemensamma pensionskollektivet. Med vårt förslag skulle alla med lägre pensioner få ytterligare pensionshöjningar.
  • Täcka upp för livets tillfälligheter. För att man inte ska förlora på att vara arbetslös, vårda barn eller vara sjuk bör pensionsrätterna räknas på den bakomliggande lönen istället för på ersättningarna.
  • Sluta straffa de sjuka. Det behöver bli lättare att få sjukersättning. Idag har Sverige de hårdaste reglerna i hela OECD. Exempelvis måste det tas hänsyn till en persons ålder vid bedömningen. Man kan inte ställa samma krav på omställning på den som närmar dig pensionen och en 25-åring. För dem som tvingas avsluta sitt arbetsliv i förtid måste det finnas ett starkt ekonomiskt skydd som inte minskar den framtida pensionen. Det skyddet ska sjukförsäkringen utgöra.

Ingen ska behöva slita ut sig för att få ekonomisk trygghet när de blir äldre. Därför uppmanar vi de andra partierna att rösta nej till regeringens proposition om höjd pensionsålder.


Nooshi Dadgostar, vice ordförande, Vänsterpartiet
Ida Gabrielsson, riksdagsledamot med ansvar för pensionsfrågor, Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.