Nu måste vi ta vårt ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-19

Maria Ferm (MP): Båtkatastrofen är en skam för vår tid.

Maria Ferm (MP).

I natt kapsejsade en båt med 700 flyktingar på väg till Europa i Medelhavet. Bara ett 30-tal har i skrivande stund räddats.

Detta är en ofattbart stor tragedi och tyvärr bara en i raden av stora olyckor där människor på flykt mist sina liv i Europas havskyrkogård. Det är inget annat än en skam för vår tid. Människor på flykt drunknar i Medelhavet för att de är utelämnade att ta hjälp av flyktingsmugglare och riskera sina liv för att kunna söka skydd i Europa, trots att rätten att söka asyl är en mänsklig rättighet.

I Europas närhet pågår just nu den största humanitära katastrofen i modern tid. Inbördeskriget i Syrien har pågått i över fyra år och skördat hundratusentals liv hittills. Den grymhet som Syriens befolkning är med om är ofattbar. Tortyr, massmord, och kemiska vapen mot civilbefolkningen. Trots att de som flyr har skyddsskäl får de inte komma till EU och söka asyl, trots att EU:s medlemsländer har betydligt bättre förutsättningar att erbjuda ett gott mottagande än fattiga länder i krigets närhet där de flesta flyktingar befinner sig.

De som förväntas vilja söka asyl nekas visum och kan därför inte använda sig av reguljära transportmedel. Istället fokuserar EU allt mer resurser på att hindra människor från att ta sig till unionen. Det gör inte att människor slutar fly, utan att de tvingas ta allt dyrare och farligare rutter för att komma i säkerhet.

Det finns olika vägar att gå för att ändra på detta. I stället för regler som försvårar för de mest utsatta att komma till Europa bör vi skapa fler lagliga vägar för att söka asyl. Livräddningsinsatser på Medelhavet måste prioriteras högre. Humanitära visum kan användas för asylsökande.

Hösten 2013 uppmärksammades en stor migrantolycka utanför Lampedusa. Över 360 människor miste sina liv. Jag åkte då dit för att prata med hjälparbetare, myndighetspersonal och överlevande. Jag vill se med egna ögon och prata med människor på plats. Dessa olyckor händer nämligen på riktigt och drabbar människor på riktigt. Vi kan inte vända bort blicken utan måste arbeta för en förändring.

Under årets inledande tre månader har minst 486 personer dött i sina försök att ta sig till Europa via Medelhavet. Det är 10 gånger fler än samma tidsperiod förra året. Den senaste veckan beräknas ytterligare 400 människor ha drunknat och i dag kommer alltså nyheten om att 700 personer till omkommit. Det skrämmer mig också att varje olycka som sker får mindre utrymme. Vi ska inte låta de människor som drunknar på sin flykt till Europa reduceras till siffror och staplar i statistiken. De kommande åren kommer att vara avgörande för hur många liv vi kan rädda och hur många fler som kommer att drunkna på vägen till frihet.

Sverige ska verka för att skapa fler lagliga vägar för att ta sig till EU och söka asyl samt för att öka mottagandet av kvotflyktingar. Detta är en lika viktig fråga som den är svår. Många EU-länder vill gå åt ett annat håll och debatten präglas av främlingsfientliga idéer på flera håll. Men vi måste åtminstone försöka. Vi är delansvariga för att Medelhavet håller på att förvandlas till en kyrkogård och det minsta vi kan göra är att försöka ändra på detta. Varje människas liv räknas.

Maria Ferm

Migrationspolitisk talesperson, Miljöpartiet

Streck i debatten

Det här kommentarsfältet har vi stängt. Tyvärr kan man inte läsa tidigare gjorda inlägg, en teknisk brist vi är medvetna om. /Debattredaktionen

Följ ämnen i artikeln