Byggarbetare dör för att vi ska få se fotboll

Debattören: Gärna fotbollsfest – men inte med slavarbetare och 1 400 döda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-06-09

Många unga drömmer om att bli den nya Zlatan, men minst lika många i världen drömmer om ett jobb för att kunna försörja sina familjer, skriver Johan Lindholm, Byggnads.

DEBATT. I kväll spelar Sverige VM-kval mot Frankrike inför fotbolls-VM 2018 som kommer att hållas i Ryssland.

Parallellt med den folkfest som kvalspelen innebär bekräftar Fifa att nordkoreanska migrantarbetare levt och arbetat under slavliknande förhållanden under bygget av VM-arenorna i Sankt Petersburg.

Detta är såklart fruktansvärt, men det finns samtidigt en stor seger och framgång i detta: fackföreningsrörelsen och idrottsrörelsen har tillsammans tvingat Fifa att erkänna att de har ett ansvar för mänskliga rättigheter vid deras arrangemang.

Många unga drömmer om att bli den nya Zlatan, men minst lika många i världen drömmer om ett jobb för att kunna försörja sina familjer.

I många länder är konkurrensen lika hård på arbetsmarknaden som på fotbollsplanen. Många är beredda att godta vilka villkor som helst för sig och sin familjs överlevnad. Och medan idrottens regelböcker är universella så finns det ibland inga regler alls att följa för de som anställer arbetarna som bygger arenorna.

2022 ska fotbolls-VM hållas i Qatar och hittills har över 1 400 migrerande byggnadsarbetare fått sätta livet till i förberedelserna. Det är hisnande siffror.

Medan vi sportälskare njuter av fotbollsstjärnornas skicklighet och stämningen på läktaren så går människoliv i tusentals till spillo i onödan medan arenorna byggs för att arbetsmiljö och boendemiljö för migrantarbetarna är under all kritik.

I ett land som varje år listas av världsfacket ITUC som ett av världens sämsta att arbeta i, behövs mer än fina ord, Fifa. Här måste också ske handling och det måste ske nu! Gärna fotbollsfest, men inte utan mänskliga rättigheter.

Det behöver inte vara så här. Precis som vi kan komma överens om regler för idrotten som gäller internationellt, så kan vi komma överens om regler för arbetslivet.

I maj 2015 anmälde det globala byggfacket (BWI) Fifa till OECD eftersom Fifa inte följt de riktlinjer för multinationella företag och mänskliga rättigheter som OECD tagit fram. Detta gjorde att Fifa till slut tvingades erkänna sitt ansvar.

Erkännandet i sig är en seger men den stora vinsten ligger i att Fifa äntligen är mottagliga för att diskutera lösningar och inse att det finns krafter som kan hjälpa dem.

Vi på Byggnads och organisationer inom idrottsrörelsen menar att det är hög tid att det arbete som den svenska fackföreningsrörelsen gjort tillsammans med svensk idrottsrörelse exporteras till de globala idrottsorganisationerna. Det är dags att alla respekterar mänskliga rättigheter.

Under hösten 2016 tecknade BWI ett historiskt avtal med Qatar om att hjälpa till att utveckla arbetsmiljön och boendeförhållandena i VM-byggnationerna. Ett avtal som bygger på att BWI och de svenska byggfacken under de senaste fyra åren byggt förståelse för grundläggande rättigheter i Qatar, med målet att få Qatar att erkänna ILO:s mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Nyligen uppmärksammade de nordiska fotbollsförbunden Fifa då det framkommit att det finns nordkoreanska slavarbetare vid byggnationen av VM-arenan i Sankt Petersburg. Och hör och häpna, Fifa erkänner att de visste om det och att de nu kommer att vidta åtgärder.

Allt fler idrotter har tagit upp frågan om mänskliga rättigheter på dagordningen. Vårt fackliga arbete börjar verkligen bära frukt.

Vi är helt övertygade om att svenska och nordiska idrottsförbund kan vara föregångare för att driva på respekten för mänskliga rättigheter inom de internationella idrottsfederationerna. Ingen ska behöva dö för att vi som älskar idrott ska få uppleva magiska idrottsevenemang.


Johan Lindholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.