HBTQ-hatet i Polen gör kampen extra viktig nu

Anders Österberg (S): Vi måste höja våra röster för HBTQ-personers rättigheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-16

Vi kan inte och vi ska inte göra skillnad på människor oavsett ursprung, sexualitet, kön eller vad det nu kan vara. Den kampen är extra viktig nu när hoten mot mänskliga rättigheter ökar. Därför är det både mitt och ditt ansvar att höja rösten, skriver Anders Österberg, riksdagsledamot (S).

DEBATT. I Tjetjenien finns det numera interneringsläger för homosexuella. I Polen har en tredjedel av landet förklarat sig som HBTQ-fria zoner. När SD tog över styret i Sölvesborg var en av deras första åtgärder att hala prideflaggan. Det börjar alltid med små steg som blir större och större.

I Polen började det med små ganska ofarliga men hatiska kommentarer från politiker mot homosexuella. För några veckor sedan förklarade polska politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa HBTQ-personer som ”statsfiender”.

Detta följdes tätt på av att ett hundratal kommuner i Polen förklarade sig vara “HBTQ-fria zoner”. En tidning hakade på och publicerade överkryssade Pride-flaggor på förstasidan.

En prideparad i Bialystok attackerades med stenar och flaskor från högerextrema grupperingar. Människor som demonstrerade för rätten att vara sig själva och älska den de vill attackerades med stenar och flaskor av högerextremister. Det polska HBTQ communityt har bett omvärlden om stöd.

Europaparlamentet svarade upp med ett solidariskt uttalande som fördömde landets agerande mot HBTQ-personer. Samtliga svenska ledamöter i Europaparlamentet röstade ja till uttalandet, förutom Sverigedemokraternas ledamöter.

I Tjetjenien finns det flera vittnesberättelser om övergrepp. Personer berättar om skräcken när de hör tre hårda, snabba knackningar på sin ytterdörr. Poliser som frågar efter ditt namn, och du säger det – för du har inte gjort något fel. Men i Tjetjenien kan ditt namn ha blivit framtvingat under tortyr av polisen eller säkerhetstjänst från någon av dina vänner.

När polisen griper dig kan det som väntar vara allt från förhör till i värsta fall ett så kallat “omskolningsläger”. Och ditt enda brott är att du älskar en person av samma kön. HBTQ-personer har blivit kidnappade och mördade i dessa läger som av vissa människorättsgrupper kallas för koncentrationsläger.

Trots avkriminaliserandet av homosexualitet i Ryssland har minoriteter i allmänhet och homosexuella i synnerhet inte haft det lätt. Speciellt inte på senare tid då den pro-kremlska tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov gett order om att förfölja homosexuella gång på gång. Hans lista av brott mot mänskliga rättigheter är lång.

Sverigedemokraterna i Riksdagens utrikesutskott har varit tydliga i sina fördömanden av kränkningar av HBTQ-personers rättigheter. Det är mycket bra och jag hoppas att de klarar att hålla fast vid den linjen. Alla partier i Riksdagen är eniga i sin kritik. Men det skaver med Sverigedemokraternas agerande i Sölvesborg där de halade prideflaggan. Ett tydligt stöd för HBTQ-personers rättigheter i närliggande Polen skulle vara att hissa prideflaggan i Sölvesborg igen.

Det skulle betyda mycket för många människor. Att stå upp för det man tycker är rätt och viktigt är hjältedåd för mig. Sölvesborg är fullt av hjältar, vanligt folk som har hissat prideflaggan. En protest mot att kommunen har halat den och en manifestation av stöd som står upp för rätten att älska den man vill.

Respekten för HBTQ-personers mänskliga rättigheter är ett mått på i vilken utsträckning en stat respekterar de mänskliga rättigheterna över huvud taget. Alla människors lika värde och rätt gäller oss alla. Alla för en, en för alla.

Vi kan inte och vi ska inte göra skillnad på människor oavsett ursprung, sexualitet, kön eller vad det nu kan vara. Den kampen är extra viktig nu när hoten mot mänskliga rättigheter ökar. Därför är det både mitt och ditt ansvar att höja rösten.

Anders Österberg, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här