Är medmänsklighet inget för dagens SSU?

Replik från Grön ungdom om migrationspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-24

Vi är stolta över att tillhöra ett parti som står upp för asylrätten och vi kommer aldrig sluta kämpa för att fler människor ska få en trygghet i Sverige. Vi hade önskat att SSU också hade gjort det, skriver Aida Badeli och Alexander Franzén.

REPLIK. 70,8 miljoner människor är på flykt i världen. Varje dag tvingas 44 400 personer lämna sina hem. Samtidigt stänger EU gränserna och ingår inhumana avtal med länder med syftet att göra det så svårt som möjligt för människor att ha en möjlighet att söka asyl i Europa.

Sveriges inhumana migrationspolitik är långt ifrån ansvarstagande – vi som är ett av världens rikaste länder har ett ansvar att välkomna människor på flykt och ge fler en fristad i Sverige.  

I detta läge går Stefan Löfven ut med att invandringen till Sverige ska halveras och nu hejar SSU på. Vi är inte särskilt förvånade över Socialdemokraternas syn på migration, det var länge sen som Stefan Löfven sa att hans Europa inte bygger några murar.

Det som däremot förvånar oss är SSU-ledningens tystnad. Ett ungdomsförbund ska vara en ideologisk vakthund som ska stå upp för det som är rätt – SSU borde ryta ifrån och stå upp för en human migrationspolitik. 

Det är beklagligt och oroväckande att socialdemokratin inte inser allvaret. Asylrätten är en mänsklig rättighet. Sverige måste stå upp för en human migrationspolitik som välkomna dem som flyr från krig och misär.

Den tillfälliga migrationslagen leder till att människor skickas tillbaka till döden. Den politiken är inhuman! 

Sarkis Khatchadourian kritiserar Januariöverenskommelsen för att den gjorde det möjligt att återinföra familjeåterförening. Familjeåterförening är en nyckel till framgångsrik integration, hur ska du förväntas fokusera på dina studier i svenska eller att hitta ett jobb om du ständigt oroar dig för dina barns eller dina föräldrars säkerhet?

Samtidigt är familjeåterförening en viktig laglig möjlighet för familjemedlemmar, särskilt kvinnor och barn, att slippa riskera sina liv genom livsfarliga resor för att förenas med sina närstående. Vi gröna är stolta över att Sverige inte längre splittrar familjer! 

Sarkis skriver vidare om ”den orättvisa gymnasielagen” och pratar om ”ordning och reda i migrationspolitiken”.

Till skillnad från socialdemokratin är vi stolta att tillhöra ett parti som aldrig har slutat kämpa för att fler personer ska få skydd i Sverige.

Tack vare Grön Ungdom och Miljöpartiet har tusentals ensamkommande fått en ny chans att stanna, ungdomar som kom hit som barn och hade fått stanna om deras prövningar gjorts i tid. 

Det är helt inhumant att SSU kritiserar detta med en retorik som handlar om att misstänkliggöra flyktingar. För det här handlar om vår generation, våra klasskompisar och våra grannar. Ungdomar som nu fått en trygghet i Sverige och som nu kan starta ett liv här utan att ständigt oroa sig för att det livet kan ryckas ifrån dem. Det är solidaritet på riktigt, något socialdemokraterna för länge sedan tycks ha glömt bort. 

Det är vi gröna som kämpar i motvind för att fortsatt hålla kvar en human migrationspolitik. För det här handlar om människors överlevnad. För oss kommer mänskliga rättigheter alltid att prioriteras, oavsett om vi vinner röster eller inte på att ha kvar vår medmänskliga ryggrad. 

Vi är stolta över att tillhöra ett parti som står upp för asylrätten och vi kommer aldrig sluta kämpa för att fler människor ska få en trygghet i Sverige. Vi hade önskat att SSU också hade gjort det. 


Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom. 
Alexander Franzén, migrationspolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.