Låt inte Alliansen och SD svika landets sjuka

Socialministern: Den som är sjuk behöver mer trygghet – inte mindre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2018-07-23

Bilden är ett montage.

DEBATT. Hoppas det inte blir en parentes igen.

1 juli 2006 till 31 december 2006. Så länge höll höjningen av sjukpenningen senaste gången.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen levererade på ett viktigt vallöfte om att sjukdom inte skulle innebära fattigdom och höjde sjukpenningen, så att fler fick en ersättning som motsvarade sin lön.

Det raderades snabbt ut av den moderatledda regeringen som tillträdde samma höst och höjningen blev en parentes.

I stället skedde fler försämringar för trygghet i sjukförsäkringen, och en verklig parentes infördes – en bortre gräns för hur länge du kunde vara sjuk.

1 juli 2018, då levererade Socialdemokraterna på ett viktigt vallöfte om att sjukdom inte ska innebära fattigdom. Då höjdes sjukpenningen. Den 9 september är det vi alla som avgör hur länge den höjningen ska gälla. Höstens val är en folkomröstning om välfärden.

Det är inte bara höjningen som står på spel. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har varit tydliga med vilken riktning de vill ta. De gick samman i riksdagen och krävde att regeringen skulle återinföra stupstocken i sjukförsäkringen, den gräns som utförsäkrade 100 000 och som den socialdemokratiskt ledda regeringen avskaffade. De borgerliga partierna vill också införa en till karensdag när du är sjuk.

Vi håller i stället på att ersätta dagens karensdag med ett karensavdrag, som blir mer rättvis för den som jobbar oregelbundet. Den som är sjuk behöver mer trygghet, inte mindre.

Det är nästan skrämmande hur avgörande och viktiga tidiga insatser från arbetsgivaren är när en anställd blir sjuk. Den som har en kontakt med sin arbetsplats och ett stöd från sin arbetsgivare tidigt i ett sjukfall mår bättre och kommer snabbare tillbaka till jobbet. Det vill vi att fler ska få.

Därför är jag mycket nöjd med den nya lag som började gälla den 1 juli, om att arbetsgivare inom 30 dagar ska ta fram en plan för återgång i arbete tillsammans med den anställde som drabbats av ohälsa.

Vi vet att det finns en osäkerhet, särskilt bland små arbetsgivare, i vilket stöd som ska ges. Nu förtydligar vi arbetsgivares ansvar, och stärker upp det ekonomiska stödet för att alla arbetsgivare ska kunna ge ett gott stöd till sina anställda om ohälsan drabbar dem.

Det handlar om att se över hur just din väg tillbaka ska se ut, vilka insatser som behövs och vilket stöd som krävs. Det ger mer stöd till individen, den människa som drabbats av ohälsa får ett ökat stöd och ökade möjligheter till rehabilitering.

Höstens val är en folkomröstning om välfärden, om vilken riktning Sverige ska ta. Vi vill öka tryggheten och säkra att fler får ett gott stöd åter till hälsa och arbete igen. Vi socialdemokrater har mycket kvar att göra för att det ska bli verklighet, den 1 juli tog vi ett tydligt steg.

Den 9 september tar vi nästa.


Annika Strandhäll (S), socialminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.