Otryggheten är Löfvens totala misslyckande

Tomas Tobé: Kriminella har makt, sexualbrotten läggs på hög – så här kan vi inte längre ha det

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-09-05

Trots Sveriges omfattande trygghetsproblem gör Stefan Löfven och Morgan Johansson allt för att undvika frågan om lag och ordning, skriver Tomas Tobé.

Efter fyra år med Stefan Löfven som statsminister och Morgan Johansson som justitieminister är det dags för bokslut. Antalet skjutningar har slagit rekord och sexualbrotten har ökat drastiskt. Parallellt har rättsstaten tappat i styrka. Antalet poliser är färre i dag än när regeringen tillträdde och andelen uppklarade brott ligger på den lägsta nivån sedan 2001.

Trots Sveriges omfattande trygghetsproblem gör Stefan Löfven och Morgan Johansson allt för att undvika frågan om lag och ordning.

Och om den ändå kommer på tal så lyfter Löfven/Johansson antingen redan vidtagna åtgärder – en del helt nödvändiga – eller så skyller han alla problem på tidigare regeringar. Tyvärr saknas dock både krisinsikt och en genuin vilja eller förmåga att ta tag i de problem som Sverige faktiskt står inför.

Det är särskilt på tre områden som regeringen Löfven har misslyckats under den gångna mandatperioden.

För det första finns det i dag färre poliser än när regeringen tillträdde. Samtidigt är polistätheten den lägsta på tio år och rekordmånga poliser lämnar yrket i förtid. Det här är en direkt konsekvens av regeringens oförmåga att agera. I egenskap av statsminister bär Löfven det yttersta ansvaret för läget.

Polisutbildningen har visserligen byggts ut, men hundratals platser står tomma eftersom regeringen har vägrat att göra polisutbildningen betald eller genomföra en riktad lönesatsning till Sveriges poliser. Något som vi moderater föreslagit och som är helt nödvändigt för att vända utvecklingen.

För det andra har de kriminella gängens makt ökat. Antalet utsatta områden är nu 61 stycken och under 2017 inträffade över 300 skjutningar. Hittills i år har 31 personer dödats till följd av gängvåldet och polisen uppskattar att det finns det 200 kriminella grupperingar och 5 000 kriminella aktörer i de utsatta områdena som riskerar att bli fler.

Såhär kan det inte fortsätta. Sverige kan inte vara ett land där kriminella gäng har makt och inflytande över hela bostadsområden. Att låta det här fortgå är att svika den stora majoriteten av hederliga människor som bor i våra utsatta områden. Moderaterna har lagt fram ett brett program mot gängbrottsligheten som kommer att genomföras under nästa mandatperiod om vi får chansen till det.

För det tredje har sexualbrotten ökat dramatiskt samtidigt som enskilda poliser har vittnat om hur de tvingats lägga sexualbrottsanmälningar på hög när gängkriminaliteten har slukat stora resurser. Detta i ett läge när mer än var tionde ung kvinna uppgett att hon utsattes för ett sexualbrott under 2016 och när våldtäktsanmälningarna fortsatt att öka även under 2017.

Vi behöver ta tag i sexualbrotten. Straffen för alla våldtäktsbrott måste skärpas, skadeståndsbeloppen för brottsoffret ska höjas och dagens form av mängdrabatt för serievåldtäktsmän behöver tas bort. Dessutom ska fler utländska gärningsmän utvisas. Åtgärder som vi moderater har föreslagit, men som regeringen konsekvent sagt nej till.

Vi kan inte längre fastna i diskussioner om vad som redan har gjorts. Efter valet behöver Sverige en ny kriminalpolitik som utgår från brottsoffrens perspektiv.

Polisen ska ha de resurser som krävs för att ta alla brottsoffer på allvar och straffskalorna ska spegla brottens allvar. Då kan brottsoffren få upprättelse på riktigt.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.