Ni sålde era löften – hoppas det smakade

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-10-11

Debattören: I valet ansåg SD att kollektivavtal var viktigt – nu röstar de med näringslivet

SD-ledningen har ätit och druckit gott med näringslivets lobbyister. Som tack har de sålt ut inte bara sina vallöften utan också vanliga svenska arbetare, skriver Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V).

DEBATT. SD-ledningen har ätit och druckit gott med näringslivets lobbyister. Som tack har de sålt ut inte bara sina vallöften utan framförallt vanliga svenska arbetare. Särskilt i tuffa branscher där utländska skumraskbolag är med och dumpar löner och arbetsvillkor.

Så sent som i våras ansåg SD att det var viktigt med kollektivavtal när stat och kommun gör upphandlingar.  Nu ska de däremot, tillsammans med de borgerliga, rösta emot krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar när förslaget kommer upp i riksdagen.

Ska våra gemensamma pengar användas till att pressa på för schysta löner och arbetsvillkor, eller till motsatsen, alltså att dumpa löner och arbetsvillkor? Så enkel är egentligen grundfrågan när det gäller offentlig upphandling och villkor enligt kollektivavtal.

Att SD beter sig oseriöst och inte kan förväntas ta ansvar för svenska löntagare och för den svenska modellen, har i och för sig varit tydligt långt innan de senaste kovändningarna. Men fokus på SD gör att de tidigare regeringspartierna kommer alltför lätt undan.

För det är ju trots allt deras gemensamma motstånd mot schysta villkor som skulle utgöra huvuddelen av rösterna, om förslaget fälls i riksdagen. Jag menar att alla medborgare, också de med borgerliga partisympatier, borde ifrågasätta den här ansvarslösa hållningen.

I en Novus-undersökning som TCO lät göra tidigare i år, visade det sig att en tydlig majoritet av samtliga partiers sympatisörer tyckte att det är en mycket dålig eller ganska dålig idé med dagens system, där det inte ställs krav på löner och villkor och det därför blir lägsta pris som nästan alltid avgör vem som vinner en upphandling. Bland Moderaternas väljare tyckte nästan åttio procent så.

Det är inte så konstigt egentligen. För de flesta är det självklart att våra skattepengar ska användas till att stärka anständiga arbetsvillkor och den svenska modellen, inte till lönedumpning och premiering av oseriösa aktörer.

Då krävs det ett regelverk som säger att företag får konkurrera genom att förbättra kvalitet, effektivitet och påhittighet, men inte genom att försämra löner och andra villkor till en nivå under det som är normen på svensk arbetsmarknad. Och hur kommer denna norm till uttryck? Det som gäller på den svenska arbetsmarknaden och i den svenska modellen är att seriösa parter kommer överens – i just kollektivavtal!

Efter valet slöt Vänsterpartiet en överenskommelse med S och MP, om vinstläckaget från välfärden. En av punkterna i den överenskommelsen handlade om att se till att få bort social dumpning i offentlig upphandling. Det arbetet har nu resulterat i ett lagförslag som ligger på riksdagens bord. Det finns alltså en möjlighet för de tidigare regeringspartierna att ta ansvar för den svenska modellen och god hushållning med skattepengar. Men budskapet från de borgerliga partierna är nu att man vill göra det svårare att arbeta för konkurrens på schysta villkor. Det är anmärkningsvärt.

Stat och kommun köper varor och tjänster för drygt 600 miljarder skattekronor varje år. Det är våra gemensamma pengar det handlar om och det borde ligga i varje ansvarsfullt riksdagspartis intresse att kräva kollektivavtal vid offentlig upphandling och att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige.

Vad gäller SD kan man väl bara hoppas att maten och vinet smakade bra.

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.