Därför måste Orbán ut ur vår partigrupp nu

KD: Osakliga hetskampanjer, rena lögner och antisemitism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-03-20

De röda linjer som vi och andra ritat upp framför den ungerska premiärministern Viktor Orban har gång på gång passerats. Vårt besked är därför att Fidesz måste lämna EPP, skriver Ebba Busch Thor, Sara Skyttedal och David Lega, KD.

DEBATT. I dag samlas EPP, det Europaparti som Kristdemokraterna tillhör, i Bryssel. På mötet kommer Kristdemokraterna verka för att det ungerska regeringspartiet Fidesz ska uteslutas ur EPP. Det är inte ett beslut framkallat av valtaktiserande, utan av det faktum att Fidesz under lång tid visat sig tondövt inför den mycket omfattande internationella kritiken mot Ungern, vad gäller rättsstatsprinciper och demokratins spelregler.

Europapartierna, i de flesta fall med korresponderande partigrupper i Europaparlamentet, är till sin natur brett sammansatta. De är inte konstruerade på samma sätt som nationella partier, och ställer heller inte samma krav på gemensamma partisvar i alla enskildheter.

Men självklart finns det ett tak även för åsikterna i ett Europaparti. Kristdemokratiska EPP är det största Europapartiet med åttio partier knutna till sig. EPP kan i en svensk kontext närmast beskrivas som allmänborgerligt. Taket och väggarna för EPP:s åsiktsgemenskap består av en grundläggande övertygelser om demokrati, rättsstatsprinciper, marknadsekonomi och en positiv grundinställning till Europasamarbetet som sådant.

De kristdemokratiska rörelserna som en gång i tiden tog initiativ till det som i dag är EU, är också organiserade inom ramen för EPP.

Att sparka ut någon ur en sådan gemenskap är inte ett beslut som skall fattas lättvindigt. Det är enkelt att vinna mediala ryggdunkar för det på hemmaplan, men i andra vågskålen ligger också faran av det parti man kastar ut drivs i en mindre samarbetsvillig riktning. Även ifall ett medlemsparti inte respekterar de bortre gränserna för ett givet Europaparti, måste man förhålla sig till det så länge det är medlem.

Det är också detta resonemang som gjort att vi avvaktat så länge som vi gjort. Men denna logik har också sina bortre gränser. De röda linjer som vi och andra ritat upp framför den ungerska premiärministern Viktor Orban har gång på gång passerats.

Medielagstiftningen har skräddarsytts för att försvåra för oppositionspartier. Den akademiska friheten sattes på undantag när Central European University kördes ut ur Ungern. Osakliga hetskampanjer med rena lögner om EU som sådant, i regi av den ungerska regeringen, har iscensatts. Dessutom flera gånger med antisemitiska undertoner.

Kristdemokraterna stödde också förslaget om att inleda ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern, när det initierades av Europaparlamentet. Ett förfarande som används mot länder vid systematiska brott mot EU:s grundläggande värden.

Det fanns från vissa håll en förhoppning om att detta i sig skulle bli en väckarklocka för Fidesz. Men vi kan konstatera att det snarare förhåller sig tvärtom.

Inte heller när den ansedda tankesmedjan Freedom House efter en ambitiös genomgång av läget i Ungern nyligen rankade landet som ”delvis fritt”, en status inget annat EU-land tidigare fått, visade Fidesz något prov på självkritik.

Vårt besked är därför att Fidesz måste lämna EPP. Vi noterar att Socialdemokraterna kommit till samma slutsats vad gäller det rumänska socialdemokratiska partiets medlemskap i deras Europaparti PES.

Det råder också blocköverskridande enighet i Sverige om att ge EU mer muskler när det gäller att agera mot medlemsländer som inte klarar av att upprätthålla de krav som från första början ställs på länder för att bli medlemmar i unionen.

Det är en enighet som bör ses som en styrka i den kommande EU-valrörelsen, snarare än som källa till partipolitiskt käbbel.


Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna
Sara Skyttedal, första namn på Kristdemokraternas valsedel till EU-parlamentet
David Lega, andra namn på Kristdemokraternas valsedel till EU-parlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.