Ta chansen – här är våra krav på påven

Debattörerna: Katolska kyrkan ber om förlåtelse - men fortsätter göra skada

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-10-31

Påve Franciskus har, trots sin försonliga ton, inte genomfört en enda substantiell förändring av kyrkan – läran är fortfarande patriarkal, homofobisk och odemokratisk, skriver debattörerna.

DEBATT. Påve Franciskus är i Sverige för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. Medan Svenska kyrkan har gjort en lång resa sedan reformationen – frälsningsbudskapet har hamnat långt i bakgrunden – har katolska kyrkan nästan inte förändrats alls. Det här leder till vissa pr-problem då katolska kyrkans historia inte direkt är vacker.

Mycket har man dock bett om förlåtelse för. Påve Johannes Paulus II bad om förlåtelse för korstågen, inkvisitionen, förföljelsen av judar, för att man behandlat kvinnor orättvist, alla tvångsomvändelser, kyrkans roll i den afrikanska slavhandeln, tortyren under motreformationen, tystnaden under förintelsen och alla barnövergrepp.

Det är en unik lista illdåd och då är det här ändå bara några de själva erkänner.

Tyvärr fortsätter man orsaka skada än i dag, genom abortmotstånd som gör att barn tvingas föda barn, kondommotstånd som orsakar många onödiga sjukdomsfall, genom att underkänna samkönad kärlek och genom diskriminering då kvinnor inte får bli präster. Plus förstås den systematiska omplaceringen av präster som förgripit sig på barn, i stället för polisanmälningar.

Med sin inbjudan av påven har Svenska kyrkan därmed gjort sig skyldiga till samma felsteg som brukar göra att muslimska politiker behöver avgå. Man har bjudit in ledaren för en misogyn, uttalat homofob organisation, känd för förföljelser och tortyr, som i många hundratals år samarbetat med diktaturer och stöttat despoter. Det är verkligen att använda dubbla måttstockar att ingen opponerat sig mot detta.

Påve Franciskus har, trots sin försonliga ton, inte genomfört en enda substantiell förändring av kyrkan – läran är fortfarande patriarkal, homofobisk och odemokratisk. Franciskus må vara en lysande marknadsförare, men någon reformator är han inte.

Vi i Humanisterna vill därför ge förslag på ämnen Svenska kyrkan kan ta upp när man möter påven: 10 teser för en mer human kyrka. Vi har föga förhoppning om att detta kommer att ske, men vill ändå uppmärksamma att en bättre lära är möjlig.
1. Ge kvinnor samma rättigheter som män. Kvinnor inom katolska kyrkan får inte bli präster, biskopar eller påvar.
2. Ge hbtq-personer samma rättigheter som andra. Hbtq-personer har inte rätt till äktenskap inom katolska kyrkan.
3. Respektera barns religionsfrihet. Spädbarn döps till medlemmar i katolska och Svenska kyrkan vid en ålder då de varken kan ge samtycke eller avstå.
4. Respektera kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Katolska kyrkan motarbetar abort.
5. Sluta motarbeta preventivmedel. Katolska kyrkan motarbetar kondomer och andra preventivmedel och har därmed bidragit till spridningen av bland annat hiv.
6. Respektera alla människors rätt att bestämma över sitt eget liv. Katolska och Svenska kyrkan är mot dödshjälp.
7. Polisanmäl övergrepp på barn. Katolska kyrkan har länge praktiserat enbart internutredningar av prästers barnövergrepp.
8. Sluta blockera livräddande forskning. Katolska kyrkan motarbetar stamcellsforskning.
9. Sluta låtsas att någon människa kan vara ofelbar. Påven kan välja att uttala sig ex cathedra och hävdar då att han är ofelbar.
10. Ta eget ansvar i stället för att basera moral på övernaturliga föreställningar. Kyrkan menar att moralen är given av en Gud.

Det är förstås positivt att påven inte är lika fördömande som tidigare påvar mot homosexuella, människor som använt preventivmedel och kvinnor som skilt sig eller utfört en abort. Men att konstatera att han i alla fall är bättre än sina föregångare är att sätta ribban oerhört lågt.

Christer Sturmark
Tara Twana
Emilia Ericson
Patrik Lindenfors
Magnus Timmerby

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.