Klimatförnekarna får härja fritt i M

Pär Holmgren: Agera, Kristersson – år efter år sprider folkvalda moderater konspirationsteorier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

År ut och år in sprider folkvalda moderata företrädare konspirationsteorier om klimatet utan att Ulf Kristersson lyfter ett finger, skriver Pär Holmgren.

Foto: THINKSTOCK, LOTTE FERNVALL, FREDRIK HJERLING (Montage)

DEBATT. De fem senaste åren är de varmaste som uppmätts i världen. Fler och fler börjar inse det vi meteorologer och forskare varnat för i årtionden. Klimatkrisen är på allvar!

Runt om i världen ser vi hur partier av alla färger förbättrar sin klimatpolitik. De vet att väljarna kommer att straffa dem hårt om de inte tar situationen på allvar. Ett undantag är tyvärr de svenska Moderaterna. Där tillåts klimatförnekare härja fritt utan att partiledningen reagerar. 

Flera moderata folkvalda och riksdagsledamöter är öppna klimatförnekare. En av de mest profilerade klimatförnekarna i Moderaterna är riksdagsledamoten Jan Ericson. Han har bland annat sagt att det inte ”finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris” och att ”klimatkris bara är ett modeord för alarmister”.

Tyvärr framförs liknande synpunkter av flera moderata företrädare. 

Ulf Kristersson verkar ta det hela med ro. I åratal har Jan Ericson och hans vänner getts stort utrymme i Moderaterna för att sprida sina idéer.

Efter växande kritik mot Ulf Kristerssons handfallenhet reagerade till slut partiledaren med det föga starka uttalandet att “jag tycker inte att han uttrycker sig på ett sätt som svarar mot Moderaternas uppfattning i frågan”. Det är en alldeles för svag markering.

Jan Ericson har dessutom fortsatt precis som förut med att sprida konspirationsteorier om klimatet. 

Det står alla fritt att förneka klimatförändringarna, hävda att jorden är platt, debattera om Elvis är död eller delta i expeditioner för att finna Storsjöodjuret. Men det är anmärkningsvärt att Ulf Kristersson som partiledare inte tar debatten med klimatförnekarna i partiet.

År ut och år in sprider folkvalda moderata företrädare konspirationsteorier om klimatet utan att Ulf Kristersson lyfter ett finger. Vi andra får fundera på om Ulf Kristersson antingen håller med eller har tappat kontrollen över det parti han leder.  

Jag vet att det finns politiker även i Moderaterna som oroar sig för klimatförändringarna och vill ta ansvar.

Men om partiet ska bli trovärdigt i miljöfrågor måste Ulf Kristersson vara vuxen nog att våga ta diskussionen.

Väljarna vill veta vad Moderaterna verkligen tycker. Det duger inte att inför valen säga att klimatfrågan är viktig, för att sedan ha folkvalda som förnekar klimatförändringarnas existens. 

Moderaterna har kanske aldrig varit några riktiga klimatkämpar. I decennier har man motarbetat effektiva klimatåtgärder och velat skjuta problemet på framtiden.

Men förr i tiden ville partiet i alla fall signalera utåt att Moderaterna var ett statsbärande parti, som tog problem på allvar och höll ingångna överenskommelser. 

Den nuvarande utvecklingen inom Moderaterna är därför oroväckande. Flera blocköverskridande överenskommelser som skulle ge svensk industri långsiktiga förutsättningar har brutits.

Att svenska företag och industri upprepade gånger har fått gå ut med att moderata förslag är mycket olönsamma är en pinsamhet för ett parti som länge har haft högt förtroende bland just företagare.

Klimatförnekarna i Moderaterna inger knappast förtroende hos den svenska industri som vill ligga i framkant i den gröna omställningen. 

Ulf Kristersson bör visa ledarskap och ta diskussionen med klimatförnekarna i sitt parti. 2010-talet var det i särklass varmaste årtiondet som uppmätts. Vi måste agera nu.

Klimatet har inte tid att vänta på senfärdiga moderater som gör sig irrelevanta i den gröna omställningen. Alla vet att den som investerar i morgondagens teknik är framtidens vinnare – alla utom Ulf Kristersson och Moderaterna. Moderaterna behöver sälla sig till de partier som är vuxna i rummet. 


Pär Holmgren, EU-parlamentariker Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT Ett stort misstag att stänga ner kärnkraften

LÄS OCKSÅ

DEBATT MP har fel - vi behöver fånga in koldioxiden

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: