Hur kan våra kristna skolor vara en fara?

Debattören: Vi borde ta lärdom av skolornas framgångsrika arbete – inte förbjuda dem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-13

Det kan inte vara en lösning att ta bort de religiösa friskolorna, skriver debattörerna.

DEBATT. Ardalan Shekarabi berättar gripande om sin skola i Iran, där murar skilde pojkar från flickor. Med all respekt för hans upplevelser, men hans slutsats är allt annat än gripande, snarare obegriplig.

Shekarabi vill såga av en av de starkaste grenarna som verkar för just de värden han värnar.

De kristna skolorna är mycket starka aktörer i detta arbete och har tredubbla baser för sina värdegrund. Några exempel: Värdegrunden att flickor och pojkar är lika värda finns i skollagen, internationella konventioner och i Bibeln. ”Här är inte jude eller grek, inte man eller kvinna.” Alla är lika värda. Likaså att behandla andra med respekt. Bibeln går ett steg längre. ”Älska den som gör dig illa.” Gyllene regeln finns som en röd tråd i alla tre.

Listan kan göras lång. Vi påstår inte att de kristna skolorna arbetar bättre än andra, men vi vill peka på att de har tre pelare i värdegrunden och ser som sin kanske viktigaste uppgift att förmedla dessa till eleverna.

De har både hängslen och livrem, och för säkerhets skull en overall utanpå.

Vad får Shekarabi att tro att dessa skolor skulle utgöra en fara? De är professionella skolor som bidrar till sin kommuns skolframgång med utmärkta resultat både vad gäller integration, värdegrundsarbete och skolresultat.

Detta trots ett stort antal icke-svenska barn, där många olika religioner och socioekonomiska grupper blandas. Många icke troende föräldrar väljer dessa skolor just för deras värdegrundsarbete. I stället borde Shekarabi kroka arm med dessa skolor.

Shekarabi talar om flera skolor som missköter sig. Hur många skolor och vilka är det? Ge besked!

Vi kan dock vara eniga om att skolans värdegrund är omistlig och måste vara i fokus på alla skolor. Ge därför skolinspektionen möjlighet att sätta skolor som missköter sig under särskild tillsyn, kommunala eller fristående, och stäng dem om detta misslyckas.

Ta lärdom av de kristna skolornas framgångsrika arbete med värdegrunderna. Ta inte fram flintyxan och amputera benet för att kurera en skadad tå.


Lars Brandström, styrelseledamot Kristna friskolerådet
Bo Nyberg, ordförande Kristna friskolerådet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.