Släpp partilinjen – och börja agera för Sverige

Debattören: Splittringar och tvära kast är fel väg i utrikespolitiken, Wallström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-14 | Publicerad 2019-02-13

Vår uppmaning till Wallström är tydlig: Montera inte ned diplomatin som vår främsta försvarslinje, skriver Hans Wallmark (M).

DEBATT. I dag lägger Margot Wallström fram den första utrikespolitiska deklarationen i Stefan Löfvens nytillträdda regering. Under Wallströms tidigare fyra år som utrikesminister präglades utrikespolitiken av splittringar och tvära kast.

Wallström satte i vissa fall den socialdemokratiska partilinjen framför Sveriges intressen. Kommer nästa mandatperiod vara annorlunda?

Löfvens nygamla regering tar stöd av Centerpartiet och Liberalerna – två partier som har en helt annan syn än regeringen i flera viktiga utrikespolitiska frågor. I januariöverenskommelsen behandlas utrikes- och säkerhetspolitiken bara som hastigast i några enstaka och snävt avgränsade punkter. Löfvens regering har dessutom tillträtt med Vänsterpartiets välsignelse.

Frågan är vad detta kommer att innebära för svensk utrikespolitik under de närmsta fyra åren. Min farhåga är att de tvära kasten inte är förbi – snarare tvärtom.

Diplomatin är vår främsta försvarslinje, vilket Wallström själv ofta understryker. Genom diplomatin kan vi bygga koalitioner och förebygga konflikter. Men i sitt arbete har Wallström ofta agerat mer som socialdemokrat än rikets främsta diplomat. Realismen får ge vika för idealismen. Och resultatet blir sällan särskilt bra.

Alldeles nyligen, på en konferens i Helsingfors, fyrade Wallström av en rejäl salva mot Storbritannien angående Brexit. Wallström sa bland annat att hon ”inte kan förlåta” britterna och väckte då uppmärksamhet i internationell media.

Sådana uttalanden riskerar att skada den viktiga relationen mellan Sverige och Storbritannien, en av våra viktigaste exportmarknader där det dessutom finns runt 100 000 svenskar.

Vad gäller kärnvapenkonventionen agerar Wallström också socialdemokratisk aktivist, snarare än utrikesminister. Wallström har drivit på för ett svenskt undertecknande av konventionen, trots att den inte kommer att bidra till något seriöst nedrustningsarbete.

I dagarna slog till och med regeringens egen utredare fast att Sverige inte bör underteckna kärnvapenkonventionen. Det är nu hög tid att Wallström tar sitt förnuft tillfånga.

Samma sak gäller Wallströms agerande i Nato-frågan. Försvarsberedningen har konstaterat att ett väpnat angrepp mot vårt land ”inte kan uteslutas”. Dagens allianslöshet gör Sverige sårbart. Ett svenskt Nato-medlemskap skulle bidra till ökad stabilitet i hela Östersjöområdet. Ändå vägrar Wallström och Socialdemokraterna att diskutera frågan.

Senast i regeringsförklaringen slog Stefan Löfven fast att medlemskap inte är aktuellt. Samtidigt förlitar man sig på fortsatt samarbete för Sveriges säkerhet. Det är bekymmersamt. Vi moderater vill se en tydlig färdplan för ett svenskt Nato-medlemskap.

Till sist lämnar Wallströms Mellanösternpolitik mer att önska. Wallström rivstartade förra mandatperioden med att erkänna Palestina, och följden blev att de svenska relationerna med Israel – regionens enda demokrati – hamnade i frysboxen.

Svenska förhoppningar om att kunna spela en konstruktiv roll i konflikten grusades.

Wallströms linje fick nyligen subtil kritik av före detta socialdemokratiske statsministern Göran Persson, då han kommenterade erkännandet av Palestina på följande vis: ”Under min tid skedde det inte. Och det var inte en fråga som då var inaktuell på något sätt.”

Wallström bör klargöra regeringens linje i dessa frågor. Dessutom är det – efter två år i FN:s säkerhetsråd – dags att komma hem och lägga fokus på vårt närområde. Arbetet i EU har under Wallströms tid försummats. Vi får inte stå aningslösa inför de prövningar som europasamarbetet genomgår, eller inför Kinas och Rysslands växande maktambitioner.

Vår uppmaning till Wallström är tydlig: Montera inte ned diplomatin som vår främsta försvarslinje.


Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.