SD lever dubbelliv i Europaparlamentet

Debattören: Ett parti som säger en sak till väljarna och sedan gör en helt annan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-12

Sverigedemokraterna säger att de vill ge mindre makt till Bryssel. I verkligheten har de röstat för att EU ska få ta in egna skatter, skriver Susanna Kierkegaard. Bilden är ett montage.

DEBATT. Sverigedemokraterna i Europaparlamentet lever ett dubbelliv. Framför väljarna i Sverige framställer sig ledamöterna Kristina Winberg och Peter Lundgren som pragmatiska EU-kritiker, lastbilsförarnas röst i EU och förespråkare av en effektiv klimatpolitik. Verkligheten i Bryssel och Strasbourg ser annorlunda ut.

Jag har granskat Sverigedemokraternas första fem år i Europaparlamentet. Jag har gått igenom protokoll från utskottsmöten, motioner och initiativ, videoinspelningar av inlägg, närvarolistor och tjocka buntar med omröstningsprotokoll. Resultatet är en rapport som släpps av Arena idé och Skiftet i dag. Rapporten visar ett parti som säger en sak till väljarna i Sverige, och gör en helt annan i Europaparlamentet.

Sverigedemokraterna säger att de vill ge mindre makt till Bryssel. I verkligheten har de röstat för att EU ska få ta in egna skatter. Det skedde i så nyligen som i februari 2019, när Europaparlamentet antog EU:s årsrapport om konkurrenspolitik.

Sverigedemokraterna säger att de står upp för transportarbetarna. Peter Lundgren stoltserar gärna med att han själv har jobbat som lastbilsförare. Men i skarpt läge har han och Winberg röstat emot kortare körtider, emot längre vila och emot längre raster för lastbilsförare. De har också röstat emot att ge förare rätt till en annan sovplats än sin egen lastbilshytt.

Lundgren röstade dessutom ja till en liberalisering av bussmarknaden i EU i transportutskottet. En liberalisering av bussmarknaden riskerar att leda till lönedumpning bland busschaufförer. Så ser sverigedemokratisk politik för yrkeschaufförer ut i verkligheten.

Sverigedemokraterna säger att de vill se ökade internationella satsningar på klimatet och mer pengar till forskning. I praktiken röstar de nej till Europaparlamentets försök att investera i klimatforskning, senast när EU:s program för forskning och utveckling Horisont Europa antogs förra året.

Sverigedemokraterna säger att EU:s migrationspolitik ska handla om ”hjälp på plats” – alltså bistånd till flyktingmottagning utanför EU. I praktiken har Winberg och Lundgren röstat nej till stöd till detta. Till exempel var man emot att ge lån till Jordanien för att hjälpa landet hantera över en miljon flyktingar från Syrien.

Sverigedemokraterna säger att de vill bekämpa religiöst kvinnoförtryck. Men tillsammans med konservativa, katolska partier röstar de emot kvinnors rätt till abort i EU. Rent konkret har de till exempel varit för att se “rätten till liv från befruktningsögonblicket” som en mänsklig rättighet.

Listan på allt märkligt Sverigedemokraterna haft för sig i Bryssel är lång. Ibland är det så att man undrar om Kristina Winberg och Peter Lundgren själva varit medvetna om hur de röstat. Tyvärr tackade de nej till att bemöta rapporten i förväg.

Men på en fråga från Politism 2016 om varför ledamöterna var emot stödet till Jordaniens flyktingmottagning svarade att de inte hinner sätta sig in i allt, och därför tycker att det är säkrast att vara kritiska till det mesta. Det är en ganska slapp inställning att ha som lagstiftare.

Snart är det EU-val igen. Som väljare är det dags att fråga sig hur man representerats den senaste mandatperioden. De som skickade Winberg och Lundgren till Bryssel har all anledning att vara missnöjda.


Susanna Kierkegaard, författare till rapporten ”När de tror att ingen ser – En granskning av Sverigedemokraterna i Europaparlamentet 2014–2019” utgiven av Arena Idé och Skiftet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.