Butiker, ta ansvar och betala ut pantpengar!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-01-06

Debattören: Handlarnas system slår mot samhällets svagaste

LÄSARDEBATT. Fattiga, hemlösa och andra utsatta i samhället får det allt tuffare. I jakt på pengar och mat för dagen skapas enklare jobb som att leta pantburkar – ett jobb som inte alltid ses med blida ögon, men som likväl är ett första steg ur fattigdom.

Härom veckan gick jag längs Sveavägen i Stockholm och skymtade i entrén vid Lidl en skylt där det med stor text och stora bokstäver stod skrivet ”NO CASH” och börjar fundera och tänka varför.

Pantsystemet infördes 1984 för att återvinna, men har på senare tid även fungerat som en inkomstkälla för samhällets svagaste. Detta har Returpack förstått och därför låtit kommuner och fastighetsägare ställa ut så kallade pantrör där allmänheten kan lägga sina burkar och flaskor som andra sedan kan hämta upp.

Det ter sig därför konstigt och upprörande när flera butiker, i stället för att samverka med Returpack, motarbetar detta system med skyltar vid pantautomater. Att skylten, som i Lidl:s fall, också delvis adresseras på engelska ger bilden av att det är ett angrepp mot EU-migranter.

Butiker med pantsystem ersätts för de pengar som de lägger ut, vilket gör deras vägran att betala pantaren kontant orimlig. Om man dessutom ser till vem som faktiskt är i behov av kontanta utbetalningar blir restriktionen moraliskt felaktig.

Jag vill därför ställa en rak fråga till ansvarig över Lidl på Sveavägen, och till andra butiksägare som börjat på samma bana:

Vill man slå ut samhällets svagaste, eller vad är tanken bakom detta rubbade system?

Gustav Alé Svensson

Ekonomistuderande och besviken konsument

Följ ämnen i artikeln