M tar upp kampen mot hedersförtrycket

Moderaterna: Familjen står inte över lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-01

Dagens situation kan inte beskrivas på något annat sätt än en integrationskris. Det tar sig flera uttryck. Ett av de tydligaste är den utbredda hedersproblematiken, skriver

DEBATT. Sverige är ett mycket tolerant land, men vi är ingen kravlös gemenskap. Här ska rättigheter, skyldigheter och möjligheter gälla lika för alla. Men i dag lever inte Sverige upp till det löftet. Det yttersta beviset är det utbredda hedersförtrycket. För att bekämpa det behövs mer än socialdemokratiska högtidstal – nu krävs riktiga reformer och kraftfullt politiskt ledarskap.

De senaste 15 åren har 500 000 flyktingar och anhöriga till flyktingar fått uppehållstillstånd i Sverige. Många har tagit sig in i det svenska samhället och bidrar nu med kunskap, språk och skattepengar.

Det är en tillgång för Sverige. Samtidigt har alltför många av de som invandrat till Sverige under den här perioden inte alls kommit in i samhället. Den dåliga integrationen går som en röd tråd genom flera av Sveriges allvarligaste samhällsproblem. Dagens situation kan inte beskrivas på något annat sätt än en integrationskris.

Det tar sig flera uttryck. Ett av de tydligaste är den utbredda hedersproblematiken.

I dag lever över ett par hundra tusen tjejer och killar under hederskulturens förtryck. Det har förstärkts av de senaste årens misslyckade integration. Men det är inte alls något nytt problem.

Det var 20 år sedan Pela Atroshi mördades av sin egen pappa, och det var 17 år sedan Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin pappa. Bara några månader tidigare hade Fadime talat i Sveriges riksdag. Hon sa då: ”Jag har valt att berätta min historia här för er i dag i förhoppning om att det kan hjälpa andra invandrartjejer, så att fler inte behöver gå igenom det jag har fått göra”.

Hedersförtrycket är ett katastrofalt misslyckande. Och det beror delvis på den flathet som nästan hela den svenska offentligheten har visat under alldeles för lång tid.

Att en förlegad syn på hedersproblematiken fortfarande är utbredd framgick också när Skolverket och Jämställdhetsmyndigheten försökte förhindra att frågan om hedersförtryck tas in i läroplanen. För det skulle enligt Skolverket riskera att ”grupper ställs mot varandra”.

Det här är inte värdigt Sverige. Det är hög tid att ta striden mot hedersförtrycket. Moderaterna är redo att leda det arbetet. Fyra steg bör tas omgående:

  1. Hårdare straff mot hedersbrott nu. Inte som regeringen vänta till år 2022.
  2. Betydligt fler brott som begås med hedersmotiv ska prövas mot utvisning.
  3. Ny lagstiftning behövs som förbjuder de moralpoliser som återkommande patrullerar förorten.
  4. Den som reser utomlands för att gifta bort sina barn ska stoppas.

Värderingar må vara svåra att ändra snabbt – men beteenden både kan och måste förändras. Sverige är ett tolerant land, men vi ska aldrig vara toleranta mot intolerans. I Sverige har kvinnor och män, flickor och pojkar lika rättigheter och skyldigheter. Och barn har egna rättigheter, oavsett vad familjen tycker om dem. Familjen är viktig även i Sverige, men familjen står inte över lagen.

Hederskultur hör inte hemma i någon kultur eller i något land. I Sverige får det inte accepteras. Moderaterna kommer aldrig att göra det.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Maria Malmer Stenergard, Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson och ordförande i Socialförsäkringsutskottet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.