Insiktslöst om hur Rumänien fungerar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-10

REPLIK. Aaron Israelsson refererar till en debattartikel jag skrev i DN, och hävdar att problematiken som jag lyfte fram bygger på osanna uppgifter.

Israelsson reste under augusti till de län som jag hänvisat till. God journalistik karaktäriseras av källkontroll men Israelson har inte kontaktat mig för att verifiera uppgifternas riktighet. I samband med författandet av debattartikeln i DN övervägde jag att nämna namn på de som beskrivit problematiken men av respekt för de familjer som valt att ta sina barn ur skolan och för skolpersonalen, valde jag att inte göra det.

Israelson verkar vara totalt insiktslös om arvet från diktaturen under kommunismen. Man talar inte om problem och vid rapportering till överordnade väljer man ofta att utesluta dessa. Sväljer Israelson helt okritiskt det rumänska majoritetssamhällets beskrivning av situationen för den romska minoriteten i landet?

Skolväsendets Överklagandenämnd i Sverige utfärdade 150216 ett vägledande beslut om ”Frågan om rätt till utbildning” enligt skollagen till följd av EU-rätten. Enligt beslutet får svenska kommuner erbjuda dessa barn skolgång men de är inte skyldiga att göra det.

Sverige och Rumänien undertecknade i juni ett bilateralt samarbetsavtal. Utbildning är barns rättighet och avgörande för deras framtid. Även i Sverige finns det problem med integrationen i skolan för barn som inte talar majoritetsspråket. Tillsammans bör, enligt min mening, våra länder lägga all kraft på att förbättra integrationen i skolan.

Rickard Klerfors

Hjärta till Hjärta