Vi tvingas vara lediga – slopa röda dagarna

Debattören: Låt oss separera religion och stat en gång för alla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-12-21

Röda dagar knutna till kristna eller socialistiska helgdagar borde slopas. I stället borde vi införa ett “konto” för röda dagar som varje individ får disponera fritt över, säger Simona Mohamsson.

DEBATT. Oavsett religiös tillhörighet så är julen för många i Sverige en given semestervecka. Vissa frossar i julmat, andra åker på charterresa till värmen och några kanske klämmer in ett besök i kyrkan.

Få tackar väl nej till lite ledighet, men i ärlighetens namn hade många nog snarare önskat att få vara lediga under Eid al-Fitr, Chanukkah eller kanske årsdagen för tryckfrihetsförordningen.

Det är dags att den svenska liberala demokratin slopar de religiösa och politiska helgdagarna. Tvinga inte alla att ta ledigt för att fira kulturer de inte tillhör. Låt oss separera religion och stat en gång för alla.

År 2000 separerades Svenska Kyrkan från staten. Sedan dess har Sverige på pappret varken en statsreligion eller statskyrkan, vilket är rimligt i ett land som kallar sig för en liberal demokrati. Men helt fria från påtvingad religion är vi ännu inte.

Under 2018 har vi 112 lagstadgat arbetsfria dagar enligt den svenska almanackan. Av dessa är 104 lördagar och söndagar, därutöver är åtta dagar röda dagar som inte nödvändigtvis infaller en lördag eller söndag. En av dessa dagar – nationaldagen – är sekulär medan trettondag jul, långfredagen, annandag påsk, kristi himmelsfärd, juldagen och annandag jul är kyrkliga helgdagar.

Första maj var under lång tid en katolsk högtid som firades även i Sverige till minne av två av Jesus apostlar. Sedan 1890 har den internationella arbetarrörelsen använt dagen som en demonstrationsdag.

Tanken med röda dagar är visserligen god, medborgare bör få utrymme att kunna fira viktiga helgdagar. Men Sverige ser annorlunda ut i dag. Upplägget med påtvingade röda dagar är förlegad och helt politiserad då det bara berör de knappa 60 procent av befolkningen som är med i svenska kyrkan eller de 36 procent som röstar på de socialistiska partierna och firar 1 maj.

I dag får icke-kristna och icke-socialister ansöka om semester för kunna vara lediga på helgdagar som Eid-al-Fitr, Diwali, Chanukka eller årsdagen för tryckfrihetsförordningen.

Alla ska ha rätt till sin kulturella och religiösa identitet. Det måste finnas en tydlig principiell gräns mellan religion och staten och det innebär att staten inte ska diktera när människor får vara lediga. Ingen kultur eller religion ska äga företräde inför staten. Det är därför oacceptabelt att vi i svensk lag fortfarande utgår från den kristna tron på det här sättet.

Många har uppfattningen att högtider och traditioner är oföränderliga och är något som vi inte får ändra på. Men vi har redan börjat möblera om de röda dagarna i almanackan. Senast 2005 då Sveriges nationaldag, den 6 juni, blev helgdag på bekostnad av annandag pingst, något som många upplevde som ganska rimligt.

En avpolitisering av traditioner är nödvändig för att samhället ska kunna utvecklas i en mer frihetlig riktning.

Röda dagar knutna till kristna eller socialistiska helgdagar borde slopas. I stället borde vi införa ett “konto” för röda (eller varför inte blåa) dagar som varje individ får disponera fritt över.

Då skulle även judar, muslimer, ortodoxt kristna och en hel del andra kunna fira sina högtider när det passar dem bäst, inte när det anses rätt och riktigt enligt den kristna kalendern. Då kan samhället rulla på året om, samtidigt som folk kan få ledighet efter sina egna önskemål.

Du har rätt till din religion och rätten att inte tvingas till en religion. Det är dags att vi tar det sista klivet mot att kyrkan separeras helt från svenska staten. Avskaffa de röda dagarna. Varken staten eller Gud ska få bestämma när vi är lediga.


Simona Mohamsson, 2:e vice ordförande Liberala ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.