SD-politiker tar inte sitt uppdrag på allvar

Anders Ygeman: Många väljare kunde lika gärna ha kastat valselden i papperskorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-07-16

Politik är på riktigt. Det är inte en gryta man rör om i utan konsekvenser, skriver Anders Ygeman.

DEBATT. En stor del av den mediala diskussionen under de gångna veckorna har handlat om de borgerliga partiernas närmanden mot SD och om hur och vem som kan komma att bilda regering efter valet. Det är naturligtvis spekulationer, men regeringsbildningen riskerar att bli komplicerad.

Det är valdagen som avgör, allt annat är bara kvalificerade gissningar, men om opinionsläget inte förändras markant så kommer Sverigedemokraterna att öka sitt väljarstöd i beslutande församlingar runt om i landet. Det innebär att fler fullmäktigestolar måste tillsättas, fler lokalpolitiker måste ta på sig uppdrag i nämnder och utskott.

Sverigedemokraterna är redan i dag representerade i riksdagen och i många kommuner och landsting. Sedan valet har över 150 av dem lämnat sitt parti för att bli så kallade politiska vildar.

En av dem, riksdagsledamoten Hanna Wigh, undrade själv ”Hur många galningar, mig inräknad, har inte SD valt in i Riksdagen. Rättshaverister, rasister eller psykbrytsmissbrukare”. Följden har blivit rekordmånga avhopp, tomma stolar, frånvaro och frånvaron av ambitioner att sköta det uppdrag väljarna har valt dem till.

En granskning som LO har gjort tillsammans med tidningen Tiden visar att Sverigedemokraterna sedan valet för fyra år sedan har varit representerade i 285 av Sveriges 290 kommunfullmäktige. Det finns med andra ord goda möjligheter att nu granska hur Sverigedemokraterna har använt sina möjligheter att driva igenom sin politik på lokal och regional nivå.

Granskningen visar att SD, i nästan hälften (43 procent) av de kommuner där de är representerade, har struntat i att ens lämna in ett budgetförslag.

En budget är varje kommuns mest centrala styrmedel och därmed politikens viktigaste påverkansmedel. Det är där man visar hur man vill att resurser ska fördelas till skolan, omsorgen och alla andra välfärdsverksamheter som kommunen ansvarar för. Det är med budgeten man styr kommunen.

Att inte lägga fram en budget är att kasta bort möjligheten att få igenom sin politik.

Under den gångna mandatperioden har var sjunde SD-plats (188 av 1 346) varit tom eller besatts av en politisk vilde i stället för en representant för SD. I drygt var femte kommun (64 av 285) är frånvaron bland SD:s ledamöter i kommunfullmäktige alarmerande hög (de kommer aldrig eller mycket sällan på de viktiga fullmäktigesammanträdena).

Det går inte att tolka på något annat sätt än att de sverigedemokratiska politikerna inte tar sina uppdrag från medborgarna på allvar.

Politik är på riktigt. Det är inte en gryta man rör om i utan konsekvenser.

Den som röstade på Sverigedemokraterna i förra valet kunde i många fall lika gärna ha kastat valselden i papperskorgen.

De personer de valde in som sina representanter har inte fullgjort sina uppdrag. Och det finns inget som tyder på att Sverigedemokraternas företrädare kommer att agera annorlunda efter valet i höst.

Det finns många goda skäl att inte rösta på Sverigedemokraterna: de går till val med en politik för att sänka lönerna för vanligt folk; med en politik för att genomföra stora skattesänkningar för dem som tjänar allra mest; på att riva upp vårt förslag om att förbjuda religiösa friskolor; på att närma Sverige till Putins Ryssland.

Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt parti med rötterna i vitmaktrörelsen – det är särskilt viktigt att påminna sig om i dagar då nazister sprider sitt hat och marscherar på våra gator.

Men Sverigedemokraterna är också ett parti bestående av skolkande politiker som ber om våra röster utan ambition att förvalta förtroendet annat än möjligtvis för att plocka ut sitt ekonomiska arvode. Det bör tjäna som en varningsklocka för de väljare som står i begrepp att lägga sin röst på SD.


Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.