Bara vi i S kan göra omställningen folklig

Lena Rådström Baastad: Nu ska vår klimatpolitik bli tydligare – och rättvis

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-31

Jag är övertygad om att om vi ska lyckas nå målet om världens första fossilfria välfärdsland så måste vi få med hela landet – rik som fattig, gammal som ung – på resan. Det arbetet inleder vi i dag, skriver Lena Rådström Baastad.

DEBATT. Det kan inte ha undgått någon hur det nya decenniet fått en dramatisk inledning med de bränder som härjar i såväl Australien som Amazonas. Vi ser också, i realtid, hur glaciärerna i Arktis smälter i rekordfart.

Med andra ord: vi befinner oss i en situation där klimatförändringarna sker mitt framför våra ögon, utan möjlighet att blunda eller titta bort.

Det är Socialdemokraternas viktigaste nutida uppgift att leda Sverige i klimatomställningen och göra den till något vi investerar i gemensamt.

Forskarna säger att vi har tio år på oss att lyckas ställa om till ett hållbart samhälle. Klarar vi det inte kommer framtiden innebära ett enormt lidande för miljontals människor samtidigt som växt- och djurarter kommer dö ut när vår planet blir obeboelig.

Därför krävs snabb handling. Senast 2045 ska Sverige ha noll nettoutsläpp av växthusgaser, för att åren därefter nå negativa utsläpp. Vårt land har helt unika förutsättningar att bli världens första fossilfria välfärdsland. Men det kommer kräva stora politiska förändringar och ett snabbt reformtempo.

Socialdemokraterna är det parti som har allra bäst förutsättningar och drivkrafter att genomföra de omfattande förändringar som krävs för att skapa ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Inget annat parti har som ingångsvärde att få med hela samhället på en grön omställning.

Inom de högerkonservativa partierna finns krafter som förnekar klimatförändringarna och det finns en grundmurad motvilja att göra gröna politiska förändringar. Bland liberaler finns i stället ibland en övertro på att det är marknaden som ska lösa klimatförändringarna. Miljöpartiet har en ärlig och genuin ansats, men där det kan leda till en ökad orättvisa om en så stor del av ansvaret läggs på individen.

För oss socialdemokrater är klimatomställningen en jämlikhetsfråga. Då handlar det om att driva en omställning som stärker det gröna samhällsbygget i hela landet.

Jag kan exempelvis se att i mindre samhällen, som Vintrosa utanför Örebro där jag bor, är många helt beroende av bilen för att ta sig till jobbet. Om det då är minskad privatbilism som erbjuds som klimatåtgärd, har vi minst sagt en utmaning.

Då kan det nog vara desto lättare för en urban medelklass som bor i riktigt stora städer med utbyggd kollektivtrafik att omfamna miljöpolitiken.

De största utsläppen sker inom områdena industri, transporter och jordbruk. Det faktum att cement- och betongindustrin självt står för sex procent av Sveriges utsläpp gör det enkelt att förstå att det inte kommer räcka med att moralisera över enskilda individers livsstilsval för en grön omställning.

I stället krävs att staten gör kraftfulla satsningar på dessa områden.

Socialdemokratin har länge haft svårt att ta kommando i miljö- och klimatpolitiken. I valet 2018 ansåg endast 10 procent av väljarna att Socialdemokraterna hade den bästa miljö- och klimatpolitiken. Nu är det upp till oss att bli mycket tydligare.

En socialdemokratisk klimatpolitik handlar om att samhället gemensamt gör de nödvändiga investeringar som krävs för att ställa om. Det handlar inte om att beskatta eller bestraffa individer, utan att möjliggöra för en omställning av industri, jordbruk och transporter i syfte att kraftfullt minska utsläppen.

Av den anledningen inleder vårt parti, med start i dag, ett intensivt arbete med sikte på vår partikongress 2021. Vid den tänker vi presentera ett ambitiöst reformprogram för hur vi snabbar på klimatomställningen och hur vi gör den till något vi investerar i gemensamt.

Programmet ska sedermera utmynna i en rad viktiga reformer som vi socialdemokrater sedan går till val på 2022.

Inriktningen för arbetet är att klimatomställningen är ett kollektivt samhällsansvar och att den därför måste ske med ett jämlikhetsperspektiv. Det är först när klimatpolitiken blir rättvis som vi kan bära den tillsammans.

Jag är övertygad om att om vi ska lyckas nå målet om världens första fossilfria välfärdsland så måste vi få med hela landet -– rik som fattig, gammal som ung – på resan.


Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.