Krävs det världsrekord för att få bli svensk?

Debattören: Inte ens som döda får vissa av oss vara svenskar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-21

Kommer vi någonsin få höra till? Få vara svenskar utan vidare diskussion, och utan att andra tar sig friheten att kategorisera oss? För världsrekord kommer vi alla i gråzonen inte sätta – och få bli svenskar på ”riktigt”, skriver Semanur Taskin.

DEBATT. Jag scrollar i mitt instagramflöde, och plötsligt ser jag ett foto från en etablerad nyhetsbyrå föreställande den världsrekordsättande stavhopparen Armand Duplantis, 20. Rubriken lyder: ”Svensken slog världsrekord. Hyllas världen över.”

Jag är inte särskilt intresserad av vare sig stavhopp eller friidrott. Jag reagerar snarare lite fundersamt på hur simpelt det är att kalla Duplantis för ”svensk”.

I synnerhet efter diskursen kring flygkraschen i Iran tidigare i januari, där en efterföljande förvirring uppstod i Sverige och media kring vilka ord vi skulle använda för att beskriva de svenskar som dog i flygkraschen.

”Hemmahörande i Sverige”, ”svenska medborgare”, ”bosatta i Sverige”. Ja, kreativiteten flödade. Det var viktigt att det blev hundraprocent rätt. Att kort och gott kalla de döda för svenskar var alldeles för krångligt. Inte ens som döda får vissa av oss vara svenskar.

Men det verkar inte alls vara krångligt när Duplantis sätter världsrekord. Faktum är dessutom att Duplantis är född i USA, innehar dubbla medborgarskap och är bosatt i USA.

Det finns således flera anledningar att en förvirring skulle kunna uppstå kring hur pass svensk han är, med tanke på samhällets och medias ofta förekommande förvirring och velande kring att definiera vissa av oss som svenskar.

Ändå skriver inte media ”amerikansk-svenska Duplantis sätter världsrekord”. Han tillhör ju ändå klubben Upsala IF. Det räcker gott och väl i detta fall.

Vissa dagar är vi alltså utan vidare diskussion bara svenskar. Punkt slut. Andra dagar är vi tredje generationens invandrare. Bosatta i Sverige. Hemmahörande i Sverige. Innehar svenskt medborgarskap. Eller kort och gott: invandrare.

Men inte om vi sätter världsrekord. Inte om vi startar ett multimiljonsföretag. Inte om vi blir elitidrottare. Inte om vi slår igenom som en internationellt erkänd författare. Inte när vi vinner ett nobelpris. Inte om vi bär upp ett helt fotbollslag. Då är vi svenskar. Svenskar som hyllas och svenskar vi ska vara stolta över.

Det blir uppenbart att det vissa bedrift-dagar inte alls är krångligt det här med svenskhet. Det är fascinerande. Att media och samhället ibland lyckas ganska bra med att inte hamna i teknikalitets-diskussioner. (Oturligt nog verkar det vara när vi berörda lyckas bra.)

Väldigt ofta komplicerar vi ”svenskhet” på ett orimligt vis. Att vi inte gör det andra dagar borde vara fog nog att inse att svenskhet inte är så komplicerat som vi gör det till.

Om en människa identifierar sig som svensk, så är hen svensk. Svårare än så borde det inte vara. I andra fall tar vi oss friheten att diskutera hur vida någon har rätt att identifiera sig som det ena eller andra. Upprättar diffusa kriterier.

Att lägga ansvaret för detta sållande på ”Sverigevänner”, rasister eller Sverigedemokraterna är missvisande. Detta genomsyrar hela samhället.

Det har hänt att jag har tänkt att vi nog inte kommer sluta hamna i teknikalitets-diskussioner kring svenskhet. Att det alltid kommer vara krångligt. Men när jag såg den där rubriken från nyhetsbyrån slog det mig: Det måste inte vara krångligt.

Ska min systers son verkligen kallas för ”fjärde generationens invandrare”? Ska jag kallas för ”tredje generationen invandrare”? Hur länge är vi nyanlända? Och hur viktigt är det att ständigt fastställa någons svenskhet eller inte?

Kommer vi någonsin få höra till? Få vara svenskar utan vidare diskussion, och utan att andra tar sig friheten att kategorisera oss?

För världsrekord kommer vi alla i gråzonen inte sätta.


Semanur Taskin, debattör och aktiv i civilsamhället


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.