Sätt inte in militär i ren panik, Löfven

Debattörerna: Det är polisen som ska upphålla ordning – här är 10 förslag hur det ska gå till

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-18

Att statsministern ens öppnat för att sätta in militär mot gängen i förorterna tyder på panikstämning i regeringen, skriver Jan Björklund och Roger Haddad.

DEBATT. Den rödgröna regeringen har misslyckats. Antalet poliser i Sverige minskar. Samtidigt stiger siffrorna över döda i den grova kriminalitetens spår.

Från den rödgröna regeringen kommer helt motstridiga signaler. Ena dagen säger justitieministern att utvecklingen går åt rätt håll, och nästa dag öppnar statsministern för att sätta in militär i förorten.

Rättsstaten är en liberal skapelse. Utan rättsstat är det den starke som bestämmer över den svage. Utan rättsstat är det den som kastar den största stenen eller har det skarpaste skjutvapnet som bestämmer på torget. Rättsstaten är den svages bästa vän.

Under alliansregeringens tid ökade antalet poliser från 17 000 till 20 000. Vi behöver öka ännu mer, upp till 25 000, men utvecklingen går i fel riktning.
Förra året sjönk antalet poliser med 300. Byråkrati och oskicklig lönepolitik gör att fler poliser än någonsin säger upp sig.

Liberalerna lägger nu fram tio förslag för att möta trygghetskrisen.

  1. Höj polislönerna med i snitt 4 000 kr per månad. Det är en kraftfull satsning för att minska avhoppen och locka tillbaka poliser som slutat.
  2. Att utbilda fler nya poliser är nödvändigt för att Sverige ska ha 25 000 poliser om några år. Höjda löner ökar möjligheten att rekrytera. I dag finns det plats att ta in 1 600 polisstudenter per år, men var femte plats är tom.
  3. Flytta ut 1 000 poliser från inre till yttre tjänst. Det kan ske mycket snabbt. De högre ledningsstrukturerna har blivit alldeles för omfattande och poliserna i yttre tjänst har blivit mycket färre.
  4. Anställ fler civila för att sköta administration. Även brottsutredningar kan ofta hanteras av andra akademiker än de som är polisutbildade.
  5. Låt andra myndigheter sköta mer. I dag är polisen en diversehandel som utfärdar pass och prövar tillstånd för mängder av verksamheter, t ex fyrverkerier. En mycket tidskrävande uppgift för polispatruller är att transportera berusade som inte kan ta hand om sig själva. Detta kan oftast skötas lika bra av andra samhällsaktörer.
  6. Högre polischefer ska ha polisiär bakgrund. Det är självklart att landets ÖB är yrkesmilitär, men i Sverige är rikspolischefen en socialdemokratisk före detta statssekreterare. Poliser på fältet måste kunna lita på att den högsta ledningen har full insikt om deras villkor.
  7. Kommunerna ska få en halv miljard för att anställa ordningsvakter. De kan inte ersätta polisen, men de kan öka tryggheten på gator och torg på t ex fredags- och lördagskvällar.
  8. Tillåt anonyma vittnen. Det är demoraliserande för polisen och för tilltron till rättssamhället att polisen många gånger vet vem som är skyldig till en avrättning, men att fällande dom inte kan uppnås för att vittnen inte vågar vittna. Gängen skrämmer skiten ur vittnena. Danmark, Norge och Finland tillåter nu anonyma vittnen under rättssäkra och strikt reglerade former. Detta bör även Sverige öppna för.
  9. Sverige behöver en beredskapspolis som kan förstärka den ordinarie polisen i ansträngda lägen. Det fanns förut och bör återskapas.
  10. Straffen måste skärpas. Den som döms till sex års fängelse ska ha möjlighet, inte en rättighet, att bli frisläppt i förtid. Personer över 18 år ska ta ansvar för sina gärningar – dagens straffrabatter för unga vuxna blir helt fel signal. För utländska medborgare måste utvisning användas oftare.

En misslyckad integrationspolitik leder till socialt utanförskap. Fler enkla jobb med lägre startlön, förlängd skolplikt för nyanlända ungdomar, krav på svenskkunskaper för medborgarskap och kamp mot hedersförtryck är några reformer som är nödvändiga för att minska klyftorna.

Till sist. Såväl polisen som militären har rätt att använda våld, men skillnaden är ändå avgörande. 

Jag har utbildat och varit chef för en stadsskyttebataljon i armén. Ett sådant förband är utrustat för att vara livsfarligt för en fiende i krig.
Att sätta in militär i förorten mot kriminella gäng vore helt omdömeslöst. Att statsministern ens öppnat för detta tyder på panikstämning.

Sverige måste göra mycket mer för att öka tryggheten och stoppa våldet i våra utsatta förorter. Regeringens misskötsel av polisen i Sverige straffar sig. Om åtta månader måste Sverige byta regering.


Jan Björklund, partiledare (L)
Roger Haddad, rättspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.