Tillväxt är viktigare än omfördelning, Oxfam

Replik från Timbro om fattigdom i världen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-01-24 | Publicerad 2019-01-22

I stället för att diskutera förmögenhet, som Oxfam gör, är det rimligare att studera hur inkomsterna är fördelade, skriver Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro.

REPLIK. För två år sedan menade Oxfam att de åtta rikaste personerna i världen äger lika mycket som världens fattigare hälft. I årets rapport har denna siffra ändrats till de 26 rikaste, men Oxfam menar ändå att ojämlikheten ökar.

Förklaringen är att Oxfam drar långtgående slutsatser baserat på skakig statistik från investmentbanken Credit Suisse. Ekonomen Thomas Piketty skriver att den "lutar sig på heroiska hypoteser och approximationer, av vilka inte alla är övertygande" i sin bästsäljare Kapitalet i tjugoförsta århundradet.

I stället för att diskutera förmögenhet, som Oxfam gör, är det rimligare att studera hur inkomsterna är fördelade. Dels för att statistiken är bättre, dels för att inkomsten är det som avgör våra möjligheter att leva ett gott liv. En Harvardstudent med stora studielån är exempelvis en del av den fattigare halvan såsom Oxfam räknar, eftersom personens nettoförmögenhet är negativ.

Forskningen visar på fallande ojämlikhet i inkomst i världen. Det beror på att fattiga länder som Kina, Indien, Indonesien och Bangladesh växer snabbt och gradvis närmar sig de rika länderna. På 20 år har en miljard människor lämnat extrem fattigdom. Denna utveckling illustrerar att ekonomisk tillväxt är det viktigaste för fortsatt fattigdomsminskning.

Oxfams analys bygger på inte bara på ett skakigt underlag, utan ställer dessutom upp en falsk dikotomi. Att bekämpa rikedom kommer inte hjälpa världens fattigaste. Att öka välståndet för fler handlar i stället om ett bättre näringslivsklimat med mer handel och investeringar i fattiga länder.


Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Följ ämnen i artikeln