Du borde förstå bättre än så här, Amanda Lind

Gulan Avci (L): Du är ansvarig för demokratifrågor – och hyllar Kaplan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-22

Det är uppseendeväckande att Amanda Lind som numera är ansvarig för demokratifrågor väljer att hylla Kaplan som demokratihjälte, skriver Gulan Avci (L).

DEBATT. I går fick Sverige efter en fyra månader lång regeringsbildning en ny regering. Till ny kultur- och demokratiminister utsågs Amanda Lind, som fram tills nu varit partisekreterare för Miljöpartiet.

Hon har direkt hamnat i blåsväder. Under en Instagrambild på den förra mandatperiodens miljöpartistiska statsråd lyfte hon i söndags fram dem som pionjärer och hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa.

Det är anmärkningsvärt av två skäl. För det första är det ytterst märkligt att lyfta fram Mehmet Kaplan som pionjär för demokrati när anledningen till att han fick avgå berodde på samröre med grupper och organisationer som är allt annat än demokratiska.

För det andra är det givetvis uppseendeväckande att Amanda Lind som numera är ansvarig för demokratifrågor väljer att hylla Kaplan som demokratihjälte.

Sådana uttalanden riskerar att urholka demokratins innebörd om man använder demokratibegreppet för att beskriva en person som kontinuerligt har haft samröre med den ultranationalistiska fascistorganisationen, Grå vargarna.    

Kaplan kallade sig själv mycket riktigt för demokrat och humanist men hans umgänge med fascister och extremister gav en annan bild. Han avslöjades, i ett tv-klipp från 2009, med att jämföra Israels agerande mot palestinier med judarnas behandling i Nazityskland under 30-talet.

Till Kaplans försvar har sagts att han försökte skapa dialog med grupper som står långt ifrån honom själv. Hans förbindelser med islamistiska och fascistiska organisationer har inte skapat dialog utan i stället legitimerat deras verksamhet och de fascistiska och antisemitiska åsikter som dessa organisationer står för.

Även Kaplans feministiska värderingar måste anses vara tvivelaktiga. Sveriges television avslöjade att Kaplan hade umgåtts med Rafet Candemir, som då jobbade för president Erdogan och den turkiska regimen. Under Erdogans ledning har Turkiet gått mot ett allt mer auktoritärt styre som sätter kvinnors rättigheter på undantag.

Mot bakgrund av den radikalisering som växer i Sverige är det oerhört viktigt att den nytillträdda regeringen till hundra procent står upp för de demokratiska, feministiska och liberala värderingar och lagar som det svenska samhället bygger på. Kampen mot utanförskapet och radikalisering kommer att stå i fokus även under den här mandatperioden.

Förutom den förre bostadsministern Mehmet Kaplan så har väl ingen glömt Yasri Khan. Han var nominerad till Miljöpartiets partistyrelse och blev känd nästan över en natt när han vägrade skaka hand med den kvinnliga reportern från TV4 som intervjuade honom.

Både fallet med Mehmet Kaplan och Yasri Khan, visar att Miljöpartiet, de senaste åren, i sin vilja att visa tolerans mot andra kulturer och religioner, gjort avkall på viktiga principer om feminism och demokrati som de själva säger sig stå för.

Miljöpartiet behöver visa att man nu stängt dörren till alla kulturrelativistiska tendenser och därför är Amanda Linds skrivning på Instagram ytterst olämplig.

När Mehmet Kaplan till slut fick avgå våren 2016, beklagade Amanda Lind, då kommunalråd i Härnösand, beslutet i radio och sa att hon kände Kaplan som en antirasist, en demokrat med bra gröna värderingar.

Det var ett anmärkningsvärt uttalande redan då men att hon skulle upprepa hyllningen av Kaplan, kvällen innan hon utsågs till demokratiminister, visar inte bara prov på dåligt omdöme utan att man faktiskt inte har förstått frågans allvar.    


Gulan Avci, riksdagsledamot (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.