Jämställda löner – en nödvändig investering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-02-11

Kommunal & Byggnads: Tillväxt och välfärd är varandras förutsättningar

Det är dags att investera i byggande, infrastruktur och välfärd. Jämställda löner är en nödvändig del av en sådan framtidssatsning. Det måste hela samhället – inte minst fack och arbetsgivare – vara med och ta ansvar för.

Viktiga funktioner i vårt gemensamma samhälle behöver utvecklas och moderniseras. Stora behov finns att fylla. Många människor, främst unga, saknar någonstans att bo. Barnomsorg och skolundervisning bedrivs i baracker. Minst 20 000 bostäder per år behöver byggas fram till 2030 och ytterligare 40 000 bostäder årligen måste renoveras fram till 2050.

Samtidigt står välfärden – inte minst vården och omsorgen – inför stora utmaningar. Omfattande skattesänkningar har inneburit att minst 100 000 tjänster har försvunnit från välfärden sedan 1990-talet. Samtidigt har befolkningen, och därmed behoven, vuxit. Allt färre välfärdsarbetare ska ta hand om allt fler brukare.

Det går naturligtvis att göra något åt det här. Vi vill se ett nytt svenskt välfärdsbygge som föder tillit, hopp och framtidstro. Investeringar i byggande, infrastruktur och välfärdstjänster är inte bara moderna – de är nödvändiga om Sverige ska stå sig i den internationella konkurrensen. Den svenska situationen med låg inflation och hög arbetslöshet kräver en offensiv politik som gör att de svenska hjulen börjar rulla igen.

I samhällsdebatten ställs ofta satsningar på välfärden mot investeringar i infrastruktur och byggande. Gör vi det ena har vi inte råd med det andra, hävdas det. Inget kan vara mer fel. Att satsa på välfärden stärker tillväxten och produktiviteten. Innebär fler arbetade timmar och ett större utbud av arbetskraft.

Det bevisar inte minst det svenska telekomföretaget Ericssons framgångssaga. När dåvarande Televerket ville automatisera sin verksamhet utvecklade Ericsson AXE-växeln, som tog världen med storm. AXE-växeln genererade naturligtvis vinster som stärkte den svenska välfärden. Men lika självklart hade den svenska välfärden varit med och skapat denna innovation.

Det allmänna utbildningssystemet hade utbildat ingenjörer. Den generella barnomsorgen och äldreomsorgen hade tagit hand om barn och gamla så att telekomutvecklare över huvud taget kunde gå till jobbet om dagarna.

Välfärd och tillväxt är inte varandras motsatser – utan tvärtom varandras förutsättningar.

Men ska välfärden hålla är det oacceptabelt att den svenska arbetsmarknaden fortfarande präglas av så stora könsorättvisor, både när det gäller löner och arbetsvillkor. I kvinnodominerade yrken är deltidstjänster och visstidsanställningar vanligare än i mansdominerade branscher. I lönestatistiken är det tydligt att yrken som anses manliga värderas högre än arbeten som anses kvinnliga. Kvinnodominerade yrken värdediskrimineras.

Det hotar personalförsörjningen i välfärdstjänsterna, där stora pensionsavgångar står för dörren. Vilka unga ska vilja bli undersköterskor i framtiden, när löner och arbetsvillkor är så dåliga?

Så här kan vi inte ha det längre. Det svenska framtidsbygget måste präglas av jämställdhet. Inte bara för att det är rättvist. Även för att det skapar utveckling och tillväxt.

Arbetsmarknadens parter facken och arbetsgivarna i samtliga branscher – har ett stort ansvar för att skapa jämställda löner och villkor på den svenska arbetsmarknaden. Men även som medborgarna måste vi sätta press på politiken så att nödvändiga satsningar på byggande, infrastruktur och välfärd kommer till stånd.

Nu är helt rätt tid för moderna svenska framtidsinvesteringar som inkluderar jämställda löner.

Johan Lindholm

Annelie Nordström