Wallström, varför tiger du om Venezuela?

Federley: Att inte stödja Guaidó som landets president spär på krisen i landet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-14 | Publicerad 2019-02-01

En stor majoritet i EU-parlamentet vill att EU erkänner Juan Guaidó som Venezuelas president. EU skulle i sådana följa de 20-tal länder, inklusive flera av Latinamerikas största nationer och USA. Med det i bakhuvudet så var det förunderligt hur de rödgröna partierna agerar i frågan, skriver  Fredrick Federley (C).

DEBATT Krisen i Venezuela blir allt allvarligare och missnöjet blir än starkare. Driven av hyperinflation och ett långt socialistiskt ledarskap har landet nu brist på mat, medicin och andra förnödenheter, enorm arbetslöshet och stadigt växande våldsutbrott. Minst 40 personer har dött den senaste veckan och ett flertal utländska journalister har arresterats. Mer än tre miljoner venezuelaner har flytt sitt land de senaste åren.

Det socialistiska styret i Venezuela, under Hugo Chavez först och Nicholas Maduro därefter, har försatt landet i den rådande krisen. Nu efter år av vanstyre ser vi med egna ögon vad socialism, med tvångsnationaliseringar och socialiseringar av företag som följd, får för effekter.

När så oppositionsledaren Juan Guaidó under förra veckan utropade sig till landets rättmätige president med hänvisning till Venezuelas grundlag finns en öppning för stabilitet. När nu folket börjar resa sig och massprotester på gatorna blivit verklighet är det viktigt att omvärlden ger rörelsen sitt stöd.

Därför blev jag stolt att en stor majoritet i EU-parlamentet under torsdagen röstade med mig och vill nu att EU erkänner Juan Guaidó som landets president. EU skulle i sådana följa de 20-tal länder, inklusive flera av Latinamerikas största nationer och USA.

Med det i bakhuvudet så var det förunderligt hur de rödgröna partierna agerar i frågan. Samtliga EU-parlamentariker från S, MP, V och Fi röstade alla nej till resolutionen.

Sverige, genom utrikesminister Margot Wallström (S), har varit helt knäpptyst i frågan. Den stora frågan är varför? Gillar de Maduro så mycket? Jag kan bara konstatera att sådant agerande öppnar upp för teorin att rödgröna politiker alltid varit lite svaga för vänsterstyren, oavsett hur auktoritära de är.

När ett stort och brett folkligt stöd äntligen kommer upp till ytan mot det auktoritära styret i Venezuela, när EU-parlamentet med starka ordalag engagerar sig i kampen är det förunderligt varför svenska rödgröna politiker och Sveriges regering inte gör detsamma. Denna tystnad mot att stödja Venezuelas opposition spär på krisen. Det fördröjer den oro och det våld som vi ser i landet.

Tittar man ut över idag är det tydligt att auktoritära krafter vinner mark. Demokratin, liberalismen, medmänskligheten och jämställdheten hotas. När det auktoritära styret i Venezuela nu äntligen kan få ett slut måste vi alla göra vad vi kan. Jag har varit med och tagit den kampen. Varför vill inte de rödgröna göra detsamma?


Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.