Gör det här med barnen – i stället för att coronaskälla

Karims 6 tips om vad du kan hitta på i coronans tid

Nu ska vi gå samman i stället för att vara arga på varandra.

Här är våra bästa tips.

Gör trolldeg, bara ni hör ordet minns ni väl smaken?

Vi lever i coronans tid. Det är svårt att skriva en kolumn om något när allt folk pratar om, allt vi tänker på och allt vi läser om handlar om covid-19. Vi provar att skriva om än det ena än det andra. Men inget flyger. Allt känns liksom meningslöst och inaktuellt. Möten ställs in, länder stänger ner och folksamlingar förbjuds. Förskolan och skolan mejlar dagligen ut nya riktlinjer och snart kommer säkert även de att stänga ner. Många är redan de föräldrar som av oro eller på grund av snuva har sina barn hemma. På föräldraforum trumpetas frågorna ut: Hur sysselsätter jag mina hemmavarande, friska barn? För alla vi som har barn vet ju att de lätt klättrar på väggarna efter cirka fem minuter. Frågorna på forumen skapar ett vi och dem mellan de som oskyldigt undrar om man kan gå på öppna förskolan och de som trumpetar tillbaka ”håll dig hemma för f*n”. Vi har en tendens att bli arga när vi är rädda. Förståeligt men kanske inte så konstruktivt.
Det är nu vi ska gå samman och komma med konkreta tips i stället för att skälla på varandra. Så det har vi gjort. Kanske hjälper det. Kanske inte. Det är inga revolutionerande nyheter men det är allt vi har just nu. Något som får oss att känna att vi har gjort något litet mer än att bara tvätta händerna. Så läs med varsamma ögon, fyll på listan och var vänlig mot din nästa. 

Gå ut i skogen – men var snäll framför allt.
  1. Gör trolldeg. Ni vet den där übersalta degen som man som barn inte blev klok på om den var sjukt god eller vedervärdig. Barnen tror att ni bakar men ni slipper sånt som kletigt smör, klibbigt socker och pärlsocker som skär in mellan tårna. Sen kan ni dessutom göra skojiga gubbar av degen när den är klar. Gör en ful liten Harvey Weinstein som sedan ”råkar” tappa huvudet i golvet. Kul för alla! 
  2. Ha tråkigt. Gör ingenting. Det aktiverar barnen och får dem att uppfinna lekar och saker som gör er övertygade om Nobel-priset nästa. Det finns en puckel av ”nuriverdehusetochtjatarsönderminaöronjagdör” som man måste ta sig igenom här. Men sitt still i båten och låt den klinga ut. Efter regn kommer solsken som meteorologer brukar säga. Eller som vi säger ”efter skjut mig i huvudet tjat kommer kreativiteten”. 
  3. Go old school. Ta er ut i skog och mark, utomhus får man fortfarande vara. Hitta pinnar, kottar, löv och mossa. Bygg små djur och hus av dem och lajva livet anno 1903. 
  4. Gör egna filmer! (Malin har här varnat Alexander för att det här kan vara överkurs för trötta föräldrar men han hävdar bestämt att det är kul och ”lätt”.) Här kan hela familjen vara med och skapa manus och kostym. Spela in på en telefon och hitta ett enkelt klipprogram. Sätt ihop et voilá, en alldeles egen film som inte behöver vara många minuter.  (Och faktiskt väldigt kul att ha som minne sen tillstår även Malin.)
  5. Gör kollage eller egna tidningar. Ge barnen gamla tidningar, reklamblad eller vadhelst ni har hemma. Låt dem klippa ut, barn älskar att klippa i saker, och klistra in. Kanske blir det en bilderbok där barnen sen kan diktera text som ni skriver in. Kanske blir det värsta Picasso-tavlan. (Geni-varning återigen!)
  6. Dansa. Ingen har väl någonsin inte blivit glad av att dansa. Eller av att se mamman i familjen dansa. Fast det sistnämna kanske bara gäller oss å andra sidan. Men dansa som Phoebe i Vänner springer, mycket befriande. 

Ja, förutom de uppenbara rita, kolla på film och pärla så var det nog allt vi kunde komma på. Och om ni har några tips på hur man håller tweenies, som tycker att typ allt ovanstående är sjukt stelt, sysselsatta så hör av er till oss!  


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu