Det här ska du tänka på när du ger ditt barn godis i påsk

Dietisten: Okej att ge godis i påskägget

Uppdaterad 2019-04-24 | Publicerad 2019-04-18

Det är påsk och det innebär, för vissa, påskägg fyllda med godis. Men hur ska man egentligen tänka när det gäller att ge godis till barn under högtiden? Det svarar dietisten Sara Ask på.

Att ge godis eller inte till sina barn? Det är en fråga många föräldrar ställer sig. Är det okej och hur ska man tänka i så fall? Det kan dietisten Sara Ask ge svar på nu när påsken är här, en högtid där vi käkar mest godis.

Så, är det okej att ge sitt barn godis i påskägget?

– Det tycker jag definitivt, om de är så gamla att de har kommit på vad godis är. Om de är medvetna om vad godis är och längtar efter påskägg är det klart de ska få det.

Men man behöver inte köpa den största storleken på ägget menar hon. En mindre variant räcker gott och väl.

– Sen kan man köpa godis som man vet att barnet gillar. Det kan vara lätt att tänka att man ska välja godis som är så nyttigt som möjligt men där tycker jag att man kan välja det man vet att barnet går och längtar efter.

Dessutom, tipsar Sara Ask, kan man lägga i en present i ägget också för att dryga ut godiset i påskägget. Exempelvis i form av såpbubblor, ballonger, fingerdockor, halsband, färgpennor, tatueringar, luktsudd eller klistermärken.

Då ska du ge godiset

De flesta är lediga flera dagar i rad under påsken, vilket gör att man har en större tendens att äta onyttigt. Hur ska man då tänka kring barnets godisätande under ledigheten?

– Ett bra förhållningssätt är att man äter sig mätt på mat. Att man inte
ger påskgodis innan eller mellan måltiderna. Om gör det så skulle de antagligen äta både för att det är gott och för att de är hungriga, säger hon och fortsätter:

– Man kan försöka tänka på servera godiset på ett smart sätt, det vill säga när de ätit sig mäta på mat, detta för att öka chansen till att de inte vill ha mer godis än man önskar att de ska äta. Dessutom är det bättre för tänderna.

Men det är, enligt Sara Ask, viktigare vad man har för förhållningssätt till godis i vardagen än på själva påsken.

– Godis är inte ett stort problem för just bara påsken utan det är mer vilken vana vill man att barnen ska ha under hela året.

Ska du ge ditt barn godis i påsk? Här ger dietisten råd.

Skuldbelägg inte godisätande

Det hon dock tycker är lika viktigt är att inte prata om godis på ett sätt som skuldbelägger det – till exempel inte säga att man inte ska äta godis för att man inte vill bli tjock.

– Att skuldbelägga godisätande tror jag att det kan det finnas en fara med, barn kan bli fixerande av sådant de vet att de inte borde äta. Fundera på hur du pratar om godis, säger Sara Ask och fortsätter:

– Det är viktigare att agera, som att ge mindre godis, snarare än att prata för att inte göra något onödigt laddat. De allra flesta barn kommer ha svårt att hålla sig från godis, och om man dessutom utmålar det som en förbjuden frukt så har man på något sätt skapat ett större sug än de redan har.

Fakta: Barn och godis

  • Ju senare du ger ditt barn godis första gången desto bättre. Barn föds med en förkärlek för sött, har de väl fått smak för godis kommer de allra flesta tycka att det är väldigt gott. Det man kan komma ihåg är ju mindre barn desto större del av barnets totala energibehov tar godiset, enligt Sara Ask.
  • Ett av problemen med godis är att det inte bidrar med något annat än energi, det ger väldigt lite näring om ens någon, menar Sara Ask. Om barn i vardagen äter godis täcker godiset en stor del av energibehov. Då löper barnet antingen risk att få för lite näring eller för att få i sig för mycket energi.

Fakta: Exempel på ungefärligt innehåll i godis/glass motsvarande 100 gram

  • 1,5 deciliter smågodis är 30 procent av ett förskolebarns dagliga energibehov och fyra-fem matskedar socker.
  • En chokladkaka är 45 procent av ett förskolebarns dagliga energibehov och tre matskedar socker.
  • En glasstrut är 30 procent av ett förskolebarns dagliga energibehov och två matskedar socker.

Källa: Första hjälpen vid matbordet – om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter (Ordfront), av Sara Ask.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln