Varför mår vår dotter sämre så här års?

Fråga psykologen Karin

Publicerad 2021-04-10

Karin ger råd till mamma om dotterns mående.

STÄLL DIN FRÅGA TILL VÅRA EXPERTER — SÅ GÖR DU

Hos Family kan du ställa dina frågor till våra experter: Psykologen Karin, barnläkaren Jonas och barnmorskorna Roxana och  Linn. Mejla din fråga till family@aftonbladet.se – se till att det framgår i mejlet vem du vill ha svar från.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl om det.

Mamman Jennys åttaåring blir mer aggressiv och känslig under februari och mars varje år och hon undrar varför.

Hej!

Vår nu 8 år gamla dotter har en fas med vad vi tolkar som dåligt mående varje år i februari/mars. Så har det varit sedan hon började förskolan vid 2,5 års ålder.

I förskoleåldern var det separationssvårigheter vid lämning, känslighet och oro. Vi trodde det var en reaktion på alla nya vuxna som rörde sig på förskolan på grund av inskolningar och sjukdomstider.

Nu i skolåldern märks det genom att hon vaknar arg, är lättretlig och har nära till sammanbrott. Hon blir aggressiv och superkänslig för hur kläderna sitter. Förra året kunde det ta 1,5 h med påklädning så vi blev sena till skola och jobb. Vi fick tillslut tvätta samma uppsättning kläder varje kväll så hon kunde ha dem varje dag.

Vad kan det här bero på? Vi har gett henne extra D-vitamin sedan i höstas. Kanske kan de bero på min stress, som ofta är hög såhär års (men den brukar hålla i sig fram till semestern för min del vilket det inte gör för dottern)? Hon är en känslig person, kanske är hon bara riktigt trött och mätt på stimulans såhär års?

Från Jenny

Psykologen Karin: Känner någon av er igen er själva i barnet?

Hej Jenny!

Jag hör och förstår att ni har funderat mycket på detta men inte hittat någon tydlig förklaring. Tyvärr kommer inte heller jag kunna ger er något enkelt svar, men kanske kan mina funderingar och frågor väcka nya tankar hos er. 

Jag undrar hur er dotter har det resten av året? Du skriver att de här beteendena eskalerar under februari-mars, men också att hon är en känslig person och det tolkar jag som att hon har en känslighet även resten av året. I skolan brukar man ofta se att övergångsperioder är extra jobbiga för barn som är känsliga av olika orsaker. Till exempel kan perioder innan och efter lov  vara extra tuffa. Stämmer det in på ert barn?

Jag undrar vad er dotter själv säger? Har hon några tankar om varför det blir på det här sättet? Kanske kan man hjälpa henne att försöka sätta ord på sina känslor? 

En fråga som jag också brukar ställa är huruvida någon av er föräldrar känner igen sig själv i barnet? Ibland kan man hitta ledtrådar där för att förstå mer om hur ens barn har det.

Som sagt så innehåller det här svaret fler frågor än svar, och kanske finns det inte heller något enkelt svar. Men du som känner ditt barn skriver med trygg hand att hon är en känslig person, och där kanske ni har något att utgå ifrån när ni funderar på vad som kan vara hjälpsamt för henne. 

Extra viktigt för särskilt känsliga barn (och vuxna) är att det finns möjlighet till återhämtning. Vad är återhämtande för ert barn? En lugn stund med en bok eller paddan efter skolan, eller kanske en lugn stund med er? Kanske kan detta till och med fungera som en stund för återhämtning även för stressade föräldrar. 

Kanske kan ni tillsammans med barnet utforska vad det är som blir jobbigt för henne under de här perioderna, och testa er fram för att allt eftersom kunna hjälpa till på bästa sätt.

Ofta finns det inga enkla svar på varför saker och ting är som de är, men det betyder inte att ni inte kan försöka utforska vad som fungerar mer eller mindre bra just i er situation. Jag hoppas något av det jag skriver kan vara till hjälp för dig. 

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Karin


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!