Appar skapar köphets hos barn: ”Kan slå hårt mot ekonomin”

Barn kan göra köp inuti gratisappar

Uppdaterad 2019-03-27 | Publicerad 2019-03-07

Många laddar ned spelappar till barn i tron om att dessa är gratis. Men det kan snarare bli en kostsam historia. I 214 av 240 gratisappar som organisationen Sveriges konsumenter har granskat erbjuds nämligen köp inuti apparna.

– Vi får samtal till konsumentvägledningen från förtvivlade föräldrar som ringer när barnen har råkat köpa saker i spel för tusentals kronor, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.

Sveriges konsumenter har granskat 240 av de mest populära gratisapparna, som finns på Google Play och App Store, som är riktade till barn. I sin rapport har de kommit fram till att apparna snarare kan bli en kostsam historia. I 214 av dessa appar var det nämligen möjligt att göra så kallade ”in app-köp”.

– Problemet har funnits sedan många år tillbaka, att föräldrar blivit betalningsskyldiga till köp som barn har gjort i appar. Vi får fortfarande samtal till konsumentvägledningen från förtvivlade föräldrar som ringer när barnen har råkat köpa saker i spel för tusentals kronor, säger Maria Wiezell konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.

Föräldrar laddar ned appar i tron om att dessa är gratis.

Barn köper ”föremål” i appar

Många föräldrar läser inte villkoren när de laddar ned en app, anledningen är att informationen ofta är otydlig. När ett barn sedan spelar så uppmanas denne att göra köp för att exempelvis komma vidare i spelet – eller för att få ett nytt ”föremå”l.

– Enligt oss bryter det mot marknadsföringslagen och internationella handelskammarens överenskommelser om att man inte ska rikta direkta köpuppmaningar till barn, säger hon och fortsätter:

– Det kanske inte är en direkt köpuppmaning men hela konstruktionen är som en köpuppmaning: ”Om du inte betalar så kan du inte fortsätta göra det roliga i det här spelet”. Små barn har inte riktigt uppfattningen om att det är riktiga pengar, eller att räkna efter hur mycket pengar de har spenderat.

Köp i app kan slå hårt mot ekonomin

I vissa appar förekommer även så kallade ”lootlådor”, hemliga lådor, som kan innehålla exempelvis ett nytt föremål eller karaktär som spelaren vill ha. Men har man otur finns inget man behöver i lådan. Även dessa kostar.

Enligt Maria Wiezell kan dessa kostnader slå hårt mot familjer.

– Det kan drabba en familj på det sätt att du upptäcker att det dragits en massa tusenlappar på ditt kort. Det som jag tycker är allvarligt med det här är att det kanske är de föräldrar som har minst råd som laddar ned gratisspelen och sen kan drabbas av dessa höga kostnader.

Ska se över lootlådor i apparna

Sveriges konsumenter vill se att man förstärker det svenska barnreklamförbudet, att samma förbud som gäller för tv även ska gälla på internet. Dessutom vill de att indirekt köpuppmaning till barn förbjuds.

– Sen har vi de här lootlådorna. Säljer man något som liknar ett lotteri, där du kan vinna eller förlora, och du kan omsätta det i riktiga pengar, för det finns en marknad även om det är en svart marknad – då tycker vi att det här borde omfattas av lotterilagen, för det är som ett lotteri. Vi tycker att man borde titta på det ifrån spelinspektionens sida, om det är något vi ska tillåta. För ska det tillåtas så borde det omfattas av samma regler som spel och lotteriverksamhet.

Ardalan Shekarabi: ”Barn ska skyddas mot lootlådor”

Civil- och konsumentminister Ardalan Shekarabi säger att han upprörs över att det finns inslag i spel som har syfte att locka in barn och ungdomar i ett spelande om pengar. Är det så att det här ses som spel om pengar ska lagtsiftningen gälla menar han.

– Det vi kommer att göra nu är att titta närmare på vad vi kan göra i nästa steg för att skydda barn och ungdomar mot lootlådor för det här är inget vi tänker att tolerera.

Just nu görs en utvärdering av lagstiftningen menar han. Får de inget bra underlag ska de ändå gå vidare med frågan om lootlådor.

– Det är självklart att barn ska skyddas mot spel av pengar och vi ska ha tydliga regelverk. Det här är på gränslandet, vi vet inte om det här kommer att omfattas av spellagstiftningen men även om det inte är så återstår behovet av att skydda barn och ungdomar.

De ska även föra en dialog med Konsumentverket och Konsumentombudsmannen om hur den tillsynen gällande reklam via appar kan förstärkas.

Fakta: Så kan du skydda dig mot extra kostnader i appar

  • Ställ in så att det ska krävas lösenord för att ladda ned och köpa appar samt köp i app. 
  • Läs igenom villkoren för nedladdade appar och spel, det framgår någonstans att det kan tillkomma kostnader. 
  • Ångra köp. I vissa fall går det att ångra ett appköp, läs dig till hur man gör. 
  • Håll dina kontouppgifter hemliga för dina barn.
  • Titta på www.pappasappar.se för mer tips

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu