FAMILY PRESENTERAS AV

Så gör du din egen barnmat

Här får du recept på barnmat till din bebis

av Sara Ericsson

I stället för att köpa färdig barnmat kan du göra egen, något som är enklare än man tror. Här får du några recept som kommer att glädja din bebis.

Slut på inspiration? Ta del av sju recept från Johanna Westmans kokbok -"Barnmat från mos till att äta själv".

  • Sötpotatis

Från 4-6 månader.

En favoritgrönsak för bebisar i många delar av världen. Mer näring och vitaminer än i ”vanlig” potatis och mycket mer sötma och god smak. Krydda gärna med kanel, vitlök eller rosmarin.

 

Du behöver:

1/2-1 sötpotatis

Kokvatten, bröstmjölk, mjölkersättning eller vanlig mjölk.

1 klick smör

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i tärningar. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Koka eller ångkoka i 5-10 minuter tills potatisen är helt mjuk.

Mixa eller mosa. Späd med kokvatten eller annan vätska till rätt konsistens. Servera med en klick smör.

  • Sötpotatispinnar

Från 6 månader.

 

Du behöver:

1/2-1 sötpotatis

1 matsked olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen och skär den i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan och vänd runt sötpotatisen så den täcks av olja.

Baka potatisen i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg och är helt mjuk i mitten. Blanda gärna om potatisen då och då.

Låt potatispinnarna svalna lite innan din bebis får äta dem som plockmat. Du kan också mosa de goda potatispinnarna och får då ett härligt smakrikt mos som passar stora och små.

Foto: Ulrika Pousette
Sötpotatis är mums för din bebis.
  • Palsternacka

Från 4-6 månader.

Det finns många goda rotfrukter att välja bland. Palsternackan är en härlig och smakrik rot. Vänj barnet tidigt vid olika smaker och de kommer att vara mer mottagliga när de blir större. Palsternackans ganska distinkta smak kan behöva mildras lite i början, så blanda gärna upp med en potatis eller två.

 

Du behöver:

1 palsternacka

Kokvatten, bröstmjölk, mjölkersättning eller vanlig mjölk

Smör, raps- eller olivolja

Gör så här:

Skala palsternackan och skär den i tärningar.

Lägg tärningarna i en kastrull och täck med vatten. Koka i 5-10 minuter tills de är helt mjuka.

Mixa eller mosa.

Späd med kokvatten eller annan vätska till rätt konsistens. Servera med en klick smör eller ringla över olja.

Foto: Ulrika Pousette
Äppelpäpplig rotfruktsgryta med pocherat ägg.
  • Avokado

Från 6 månader.

 

Enklare än att ha barnmat på burk som behöver värmas.

 

Du behöver:

1 avokado – välj en mogen, fin och lite mjuk avokado.

Några droppar pressad citron

Gör så här:

Dela avokadon mitt itu, ta bort kärnan med en sked.

Skrapa försiktigt fruktköttet med en sked och mata barnet eller gröp ur fruktköttet och mosa det med en gaffel. Droppa lite pressad citron över. Tillsätt crème fraiche eller kesella för att få den krämigare samt tillsätt blåbar för en toppenkombo.

  • Äppelpäpplig rotfruktsgryta

Från 6 månader.

 

Du behöver:

1 liten palsternacka

1 liten morot

1 potatis

1⁄2 äpple

1-1 1⁄2 deciliter vatten

Smör, raps- eller olivolja

Bladpersilja

Gör så här:

Skala alla rotfrukter och skär i tärningar. Skala äpplet och skär det i klyftor.

Häll vattnet i en liten kastrull. Lägg i rotfrukterna och äpplet och låt dem puttra under lock i 5-10 minuter tills de börjat mjukna. Späd med mer vatten om vattnet kokar bort.

Mixa eller mosa alltihop till önskad konsistens. När bebisen är lite större kan du skära rotfrukterna i små tärningar och servera dem omosade.

Servera med en klick smör eller ringla över olja. Klipp lite persilja i fina strimlor över rätten. Lägg gärna i en klick crème fraiche eller grekisk yoghurt.

 

Tips!

Servera rotfruktsgrytan med ett pocherat ägg.

Från 6 månader

 

Du behöver:

1 pinfärskt ägg per portion

1 liter vatten

1 matsked ättikasprit

1⁄2 tesked salt

Gör så här:

Koka upp vatten i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt ättiksprit och salt. Dra ner värmen så att vattnet nätt och jämt sjuder.

Knäck ett ägg i en liten kopp, sätt vattnet i rörelse genom att hastigt röra längst kanterna av kastrullen.

Häll ägget mitt i vattenvirveln. Låt ägget koka tills vitan är stel men gulan fortfarande är rinnig, det tar några minuter. Lyft försiktigt upp ägget med en hålslev.

Lägg ägget i en bunke med kallt vatten om du ska göra många ägg och fortsätt med nästa.

Foto: Ulrika Pousette
Avokado – enklare än att ha barnmat på burk som behöver värmas.
  • Majs

Från 4-6 månader.

En stor upptäckt för barnets smaklökar är att äta färsk majs. Fryst majs går också bra men undvik den konserverade då den ofta innehåller salt.

 

Du behöver:

1 deciliter majs

Kokvatten, bröstmjölk, mjölkersättning eller vanlig mjölk

1 klick smör

Gör så här:

Lägg majsen i en kastrull och täck med vatten. Koka i 5 minuter.

Spara lite kokvatten och häll av majsen i ett durkslag.

Mixa eller mosa. Späd med kokvatten eller annan vätska till rätt konsistens. Servera med en klick smör.

Vill du göra rätten köttigare?

Blanda ner finhackad kokt skinka, gärna kalkon och hackad persilja i majsmoset.

Frys in i små iskuber och ta fram lagom portioner vid nästa måltid.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ARTIKELN HANDLAR OM