Vård av sjukt barn – sjukdomar och tips

Här är allt du behöver veta när du vabbar

Publicerad 2019-09-23

Vab: Tips och råd när du är hemma med sjukt barn.

Är ditt barn sjukt?

Det här behöver du tänka på när du vårdar sjukt barn.

Experten ger sina bästa tips.

– Kom ihåg att värk eller feber är symptom på en bakomliggande orsak – som övre luftvägsinfektion eller öroninflammation. Pressa inte barnet till förskola/skola, utan stanna hellre hemma en dag extra, säger Johan Flodin, läkare och medicinsk utvecklingschef vid KRY.

Att små barn blir sjuka hör till vanligheterna, förskoleinfektionerna är en naturlig del av barnets utveckling av immunsystemet. Precis som barnet växer och lär sig nya saker genom träning, utvecklas och tränas kroppens immunsystem genom att stöta på nya infektionstyper.

”Pressa inte barnet till förskola/skola”.

Då ska barnet stanna hemma

– Generellt bör man som förälder känna in sitt barn, är exempelvis barnet trött och hängigt? Verkar inte barnet må som vanligt? Har barnet feber, eller andra symptom? I så fall bör man inte pressa barnet till förskola/skola, säger läkare Johan Flodin.

För att bedöma hur barnet mår är det viktigt att göra det utan smärtstillande eller febernedsättande mediciner i kroppen.

– Att ge en Alvedon, så barnet “piggar på sig” och sedan gå till förskola/skola blir missvisande och fel. Förutom det så är vi generellt lite för snabba med att låta våra barn återgå till förskola/skola. Med risk inte bara att barnet kommer smitta sina vänner, utan också att förloppet för barnet blir mer utdraget.

Det finns en osäkerhet kring hur man som förälder bör tänka kring att ge barnet värktabletter.

– Man bör komma ihåg att värk eller feber är symptom på en bakomliggande orsak. Till exempel övre luftvägsinfektion eller öroninflammation. Att ge medicin mot dessa symptom kan absolut vara av godo, för att lindra barnets besvär, men man bör också tänka på att eventuellt utreda och åtgärda den bakomliggande orsaken.

Om barnet inte sväljer tabletter – ge det här

När man ger värktabletter är det viktigt att följa given dosering och vara noggrann med att kontrollera barnets aktuella vikt. Men hur gör man om barnet inte sväljer tabletter?

– Om barnet har svårt att själva tabletter fungerar oftast flytande medicin. Till de allra minsta kan man med fördel ge stolpiller. Se bara till att stolpillret kommer in tillräckligt och inte landar i blöjan.

Vid sjukdomstillstånd hos barn är det viktigt att hålla koll på barnets vätskebalans. 

– Bästa sättet är att hålla uppsikt över barnets “vätskeutgifter”. Hur mycket och hur ofta barnet kissar, och om kisset ter sig väldigt koncentrerat. Ett barn som kissar regelbundet och har normal färg på urinen är sällan i behov av extra vätska. Det är viktigt att hålla koll på barnets generella mående – ter sig barnet slött, eller är det piggt? På vårdcentral eller sjukhus kontrolleras barns vätskestatus genom att titta på hudens eller slemhinnornas elasticitet, eller genom att bedöma de mista barnens fontanell. 

Om barnet vägrar svälja vätska eller om man misstänker att barnet är uttorkat finns det bara en sak att göra.

– Då bör man genast kontakta sjukvården för vidare hjälp.

Så gör du om ditt barn inte sväljer tabletter.

Här är varningssignaler

Som förälder till ett sjukt barn förvandlas man lätt till hypokondriker. De här varningssignalerna bör man ta hänsyn till och då är det dags att söka vård.

– Hos de minsta barnen (mindre än tre månader) som har en temperatur på 38 grader eller högre.

Långvarig feber (4 dagar) som inte går över. Om ditt barn verkar ha ont någonstans eller gråter, utan att det går att trösta. Allmänpåverkat barn som är tröttare eller hängigare än normalt, som inte ger med sig.  Kontakta alltid vården för att få hjälp med vilken typ av vårdnivå du bör söka.

Hösttider och hösttermin innebär en högsäsong för bakterier och smittospridning.

– Tyvärr är det svårt att helt undvika förskoleinfektionerna. Förskoleinfektionerna är en naturlig del av barnets utveckling av sitt immunsystem. Precis som barnet växer och lär sig nya saker genom träning, utvecklas och tränas kroppens immunsystem genom att stöta på för barnet nya infektionstyper.

För att generellt minska risken för infektion och smittospridning bör man tillta allmänna hygienråd som att tvätta händerna med tvål och vatten innan varje måltid, samt vid hemkost från förskola/skola. Undvika att peta med händerna i ansikte/ögon/näsa

–Om du vet om att någon bekant du ska åka hem till är sjuk eller har sjuka barn är det viktigt att våga tacka nej.

Hösttider och hösttermin innebär en högsäsong för bakterier och smittospridning.

Tips vid vård av sjukt barn vid dessa sjukdomstillstånd:

Feber

Är är alltid orsakat av någonting. Var beror febern på? Har barnet ont någon stans? Har barnet hosta, eller andra symptom? Tänk på att febernedsättande kan vara bra, men låt dig heller inte luras av att barnet piggar på sig efter febernedsättande - stanna fortfarande hemma. I övrigt, sök vård för de allra minsta under tre månader om de har 38 grader eller högre. För större barn, sök vård om de har feber fyra dygn eller mer som ej ger vika.

Magsjuka

Håll god hygien och låt barnet ha egen toalett. Tvätta dina händer efter att du varit med ditt barn (för att undvika att du själv ska smittas, eller andra i familjen). Se till att hålla koll på eventuella tecken på uttorkning - se till att barnet få i sig ordentligt med vatten (gärna med lite salt och socker i).

Kolik

Vanligt och inte farligt, men jobbigt. Växer vanligtvis bort efter åtta veckors ålder. Prova massage av magen (finns bra instruktioner på exempelvis 1177). Försök amma eller ge mjölkersättning i små portioner, undvik att barnet sväljer för mycket luft. Eventuellt kan rap efter måltid underlätta.

Vattkoppor

Är väldigt smittsamt, men enbart för de som inte haft vattkoppor tidigare. Låt kopporna helt torka ut innan man överväger att återgå till förskola/skola. Klåda och feber kan vara besvärande, låt barnet ligga i svalt rum eller duscha kallt, köp receptfria mediciner för att lindra besvär om det inte hjälper.

Urinvägsinfektion

Bör hos barn utredas. Misstänker du urinvägsinfektion hos ditt barn, kontakta vården.

Förkylning

Går över av sig själv. Håll koll på så barnets symptom inte övergår i något annat, exempelvis öronvärk eller andningsbesvär - då kan det vara att barnet drabbats av en andra infektion, som kan behöva undersökas.

Höstblåsor

Kliande/smärtsamma blåsor kring mun och på handflator. Lokalt smärtstillande kan hjälpa. Se till att barnet får i sig vätska, kalla drycker eller glass kan fungera bättre (då barn som har ont i munnen gärna kan matvägrar). Orsakas av virus, behöver inte behandlas - går normalt över av sig självt på en vecka.

Öroninflammation

Om barnet har ont eller feber bör febernedsättande ges. Håll koll på om du noterar att någon vätska kommer ut från hörselgången, till exempel genom att titta på kudden där barnet sovit på natten. Bör undersökas av vårdpersonal.

Ögoninflammation

Tvätta och håll rent ögat - kan göras med ren kompress/bomull och ljummet vatten. Går oftast över av sig själv. Tänk på att det är smittsamt, tänk på din egen (och barnets) handhygien, för att minimera spridningsrisken.

Krupp

Tillståndet är relativt vanligt och i normala fall ofarligt men obehagligt. Behåll lugnet som förälder, låt barnet sitta upp i din trygga famn, gärna andas sval, frisk luft (sitt vid fönstret).

 

Är ditt barn sjukt och du vill komma i kontakt med rådgivning? 1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Du kan ringa dygnet runt.