Hjälp – mitt barn vägrar att äta mat

Här är de bästa råden mot matvägran

Uppdaterad 2019-09-17 | Publicerad 2019-01-31

Så länge ditt barn dricker ordentligt är det ingen fara om det vägrar äta mat

Har du ett barn som vägrar att äta?

Lugn, du är långt ifrån ensam.

– Som förälder kan det vara väldigt stressande om ett barn vägrar att äta men så länge barnet dricker ordentligt, äter lite och följer sin vikt- och längdkurva så finns det sällan anledning till oro, säger Johan Flodin, läkare på Kry.

När ett barn är runt sex månader är det vanligt att man börjar att introducera smakportioner. En del barn är ivriga på att testa nya smaker och äter ganska snabbt med god aptit för andra tar det längre tid och en del barn är skeptiska till vissa typer av smaker och konsistenser långt upp i ålder.

Hur mycket mat barn äter varierar från dag till dag och måltid till måltid. Friska barn äter oftast den mängd de själva känner att de behöver så även om ditt barn äter mindre någon dag är det sällan du behöver vara orolig. Eftersom alla barn är olika är det också dumt att jämföra ditt barn med andras.

– Om barnet plötsligt inte äter alls så kan det bero på att de har ont i munnen eller halsen. Försök att kontrollera om barnet har blåsor eller om det är tänder på gång. Så länge barnet dricker bra så klarar man sig faktiskt utan mat i någon dag, säger Johan Flodin.

De flesta har perioder av matvägran

Att barn är skeptiska till en del smaker är vanligt och de allra flesta barn har någon eller några perioder där de är väldigt skeptiska till viss mat eller all mat för den delen.

– De flesta barn har perioder där de vägrar äta vissa saker eller bara äter makaroner, potatis eller något annat. Det kan vara väldigt stressande för dig som förälder men så länge de har en bra tillväxt så är det ett kvitto på att de mår bra och frodas och det finns oftast inget skäl att oroa sig.

Att tvinga i barnet mat är inte att rekommendera eftersom detta oftast förvärrar situationen. Man ska också komma ihåg att inte använda mat som belöning, bestraffning eller muta eftersom detta inte kan skapa en ohälsosam relation till mat.

Inför regelbundna måltider

Ett sätt att underlätta för barn som matvägrar är att ha tydliga matrutiner. Genom att äta vid regelbundna tider lär du barnet vad det kan förvänta sig och oftast förbättras aptit när barnet är vant att äta vid fasta tidpunkter. Fasta tider ger också en jämnare blodsockernivå, vilket minskar risken för humörsvängningar och att barnet blir trött på grund av att det är hungrigt. De flesta föräldrar vet att det kan vara betydligt svårare att få i mat i ett trött och argt barn. Undvik att låta barnet småäta mellan måltiderna utan försök att hålla mattiden regelbundna för att inte störa aptiten.

– Att alltid äta tillsammans och försöka att skapa en stund som är lugn och trygg är ett annat bra knep. Många barn är trögstartade och behöver sitta ner ett tag innan de börjar äta, säger Johan Flodin.
 

När ska man bli orolig?

Oftast finns det ingen anledning till oro om ditt barn äter dåligt eller vägrar att äta vissa saker. Men om barnet både äter och dricker dåligt och man ser att det inte mår bra eller blir slött ska man kontakta barnavårdscentralen, bvc, eller en vårdcentral. Man kan också kontakta bvc för rådgivning om barnet inte är sjukt eller att det inte verkar finns någon annan förklaring till att barnet äter dåligt, och man är orolig.

– Det kan handla om att barnet är allergisk mot något födoämne eller någon annan anledning. Är man orolig så kan man alltid söka hjälp på bvc eller hos en läkare, säger Johan Flodin.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Ett sätt att få barn som inte vill äta att få i sig lite mat är att låta barnet äta själv i den mån det går.

Råd till dig som har ett matvägrande barn:

  • Ät själv av maten och visa att maten är god – barn gör som vuxna gör.
  • Ät tillsammans med barnet – låt det inte sitta och äta själv vid matbordet.
  • Servera maten som ditt barn gillar den. Gillar hen maten ihopblandad eller varje livsmedel var för sig? Kör på det alternativ som funkar bäst för just ditt barn.
  • Låt barnet äta själv i den mån det går. Skär upp maten i plockvänliga storlekar eller låt barnet äta själv med en sked. Oftast tycker barnet det är roligare om hen får vara mer delaktig.
  • Lägg ingen värdering i hur ditt barn äter. Beröm inte om barnet äter upp eller bli arg om hen inte gör det. Visa uppmärksamhet oavsett hur mycket ditt barn äter.
  • Duka och servera maten fint för barnet. Ibland kan det påverka mer än du tror.
  • Om barnet inte är intresserad av maten så bryt måltiden efter 15 minuter, annars finns risk att barnet förknippar måltiden med något negativt.
  • Muta, bestraffa eller belöna inte ditt barn med mat.
  • Tvinga inte ditt barn att äta upp och kommentera inte om det lämnar något kvar på tallriken.
  • Servera hellre små portioner och lägg upp mer om barnet inte blir mätt.
  • Tjata inte på barnet om maten. Försök att undvika att koppla samman mat med en prestation.
  • Jämför inte hur mycket ditt barn äter med andras barn. Barn äter olika mycket och det kan variera från dag till dag och efter vad som serveras.
  • Bli inte orolig om ditt barn ständigt ratar vissa maträtter. Det är vanligt att barn är skeptiska till vissa smaker.
  • Låt ditt barn vara med i köket och vara delaktig utifrån sin ålder och sina förutsättningar. Det minsta barnet sitter kanske bara med och tittar på med en slev i handen, det lite äldre barnet leker med kastruller och köksredskap och det ännu äldre barnet kan vara mer delaktig vid själva matlagningen. Detta ger ofta en mer positiv inställning till matsituationen.
     

Källa: 1177.se


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Följ ämnen i artikeln