Huvudlöss: Så gör du om ditt barn drabbas

Löss i håret: Så sprids och så upptäcker du dem

Publicerad 2019-09-24

Hösten är här med och med den – även lussäsongen. Men visste du att dagens teknik skapar snabbare spridning av de snyltande krypen?

– Lössen kan lättare krypa mellan barns huvuden när man sitter ihop över telefoner och iPads, säger läkaren Rebecka Gardell.

De kliande hårbottnarnas högtid är här – hösten är huvudlössens högsäsong. Du kan ana att lössfesten är igång om barnfingrarna börjar gräva i hårbotten – det allra vanligaste symptomet är just klåda i hårbotten, enligt doktorn.com.

Och det är väldigt vanligt, framför allt bland barn, att drabbas av de blodtörstande insekterna. men även vuxna kan drabbas.

– Alla barn får inte löss, men de flesta får det någon gång under uppväxten, säger Rebecka Gardell, läkare på Kry. Om man drabbas av löss beror det inte på bristande hygien utan helt enkelt att man umgåtts nära någon som har löss.

Så sprids löss

Därför är det inte konstigt att spridningen ökar raketartat i samband med skolstart, en tid då  försäljningen av lusmedel når sin årstopp.

– Förekomsten av löss ökar ofta under hösten i anknytning till skolstart, Lössen är något mer aktiva under sommaren och när barnen sen möts och umgås mycket inomhus vid skolstart så ökar förekomsten av löss. Löss sprids genom direktkontakt från huvud till huvud, och inte via luft, borstar eller textilier. Nuförtiden sitter barn ofta ihop framför telefoner och iPads och då kan lössen lättare krypa mellan barns huvuden.

Huvudlös går att behandla.

Löss: Så upptäcker du dem

Enklaste sättet att upptäcka om ditt barn har löss är att kamma igenom håret över ett vitt papper med en kam med korta och täta piggar. Kamningen är sedan också den viktigaste delen av kuren, menar Rebecka Gardell.

– Att kamma med luskam är det viktigaste vid behandling. Det beror att man vill få bort ägg som sedan kan kläckas och bli nya löss. Lusmedel dödar alla levande löss men inte alla ägg, så dessa måste alltså kammas bort.

Utöver behandling och kontroller är kommunikation viktigt för en lusfri tillvaro, då kan alla som drabbats eller riskerar att drabbas handskas med sin hårbotten i god tid.

– Om man inte behandlar riskerar man att smitta andra, därför är det viktigt att alla i exempelvis en familj eller en klass behandlar sig samtidigt.

Så gör du om ditt barn har löss

  • Meddela skolan direkt om ditt barn har fått löss för att minska risken för spridning
  • Kamma igenom håret med en luskam och behandla alla som har löss med lusmedel. Luskamma sedan varje dag i 14 dagar. 
  • Undersök hela familjen inklusive släktingar som varit i närheten av barnen
  • Använd lusmedel – fråga på apotek 

Källa: doktorn.com


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln