Gravid

presenteras av

Rökning under graviditeten ökar risken för plötslig spädbarnsdöd

Studie visar att en cigarett om dagen fördubblar risken för plötslig spädbarnsdöd

Uppdaterad 2019-03-27 | Publicerad 2019-03-12

Att man inte ska röka under graviditeten är inget nytt. Men forskare har i en ny stor amerikansk studie tittat närmare på vilken skada endast en cigarett om dagen skulle kunna göra.

I en ny amerikansk studie har forskare har analyserat mer än 20 miljoner födda barn, inklusive 19 000 som dött plötslig spädbarnsdöd, mellan åren 2007 och 2011. De fann att om man rökte en cigarett om dagen under graviditeten fördubblade man risken för plötslig spädbarnsdöd. I studien, som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Pediatrics, såg man även att om man röker ett paket cigaretter per dag så tredubblas risken för att ett spädbarn dör en plötslig död, jämfört med ett barn till en icke-rökare.

– En av de mest övertygande och viktigaste punkterna som jag kunde se i studien är att även om man röker en eller två cigaretter per dag så kan det leda till plötslig spädbarnsdöd, säger läkaren Cedric "Jamie" Rutland, vid American Lung Association, en amerikansk organisation som arbetar förebyggande mot lungsjukdomar, till CNN.

I USA dör 3 700 barn en plötslig spädbarnsdöd per år. Om kvinnor inte skulle röka under graviditeten skulle den siffran minska med 22 procent, enligt forskarna.

Man bör sluta röka innan man blir gravid

Man bör sluta att röka helt men studien fann dock att en minskning av antal cigaretter kan vara fördelaktigt. En som slutade röka helt under tredje trimester minskade risken med 23 procent.

– Varje cigarett räknas. Läkare borde ha ett samtal med sina patienter och säga att: ”Du borde sluta röka. Det är dina bästa chanser till att minska plötsligt spädbarnsdöd. Men om du inte kan det så kan varje cigarett du inte röker minska risken”, säger en av huvudförfattarna av studien, Tatiana Anderson, vid Seattle Childrens Research Institute.

De mördrar som rökte tre månader före graviditeten och slutade under första perioden som gravida hade fortfarande nästan 50 procent större risk att deras barn skulle dö en plötslig spädbarnsdöd, i jämförelse med icke-rökare, visar studien.

– Kvinnor som planerar att bli gravida bör sluta röka en bra tid innan de blir gravida, säger Tatiana Anderson.

Förutom att rökning under graviditeten kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd så visar forskning även att det är en koppling till högre risk för astma, infantil kolik och fetma under barndomen. Även passiv rökning är farligt för fostret – det ökar risken för låg födelsevikt med 20 procent, skriver CNN.

I studien saknade forskare dock uppgifter om rökning av fäder eller andra vuxna kring gravida kvinnor och nyfödda. Det innebär att studien kan ha underskattat barns exponering för tobak.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!


Fakta: Rökning och graviditet

Du bör sluta med tobak om du vill bli gravid eller när du upptäckt att du är gravid. Låt sedan bli att röka, snusa eller tugga tobak under resten av graviditeten. Ju mindre tobak som fostret i magen utsätts för, desto bättre.

 Fostret får i sig kolmonoxiod

I cigarettröken finns den giftiga gasen kolmonoxid. Den gör så att du inte tar upp syre i blodet lika bra. Både du och fostret får kolmonoxid i blodet om du är gravid och röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som du själv. Giftet stannar kvar längre hos fostret.

 Nikotinet påverkar fostrets storlek

Nikotin finns i all tobak. Nikotinet gör att blodet flödar sämre i livmodern och moderkakan. Fostret får då mindre syre och näring. Fostret växer sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln. Det kallas för att barnet blir tillväxthämmat.

 Sluta-röka-linjen

Du kan ringa till Sluta-röka-linjen och få hjälp. Telefonnumret är 020-840000. Det är gratis att ringa till Sluta-röka-linjen.
 
Källa: Vårdguiden.



  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!