Gravid

presenteras av

Josefin lider av kraftigt graviditetsillamående

Hyperemesis gravidarium: Berättar om tillståndet

Uppdaterad 2021-04-29 | Publicerad 2019-03-16

Sedan 33-åriga Josefin kissade positivt på gravidstickan har hon varit konstant illamående – nu är hon i vecka 34. Hon lider av hyperemesis.

Det har varit så illa att hon bara har legat hemma och inte kunnat träffa folk.

– Jag har en fyraåring som jag tappat tid med, ett skitroligt jobb jag inte kunnat göra mycket av och en relation som blivit lidande, säger hon.

Josefin, 33, är just nu gravid med sitt andra barn. Inledningsvis hade hon svårt att bedöma om hon led av värre illamående än andra blivande mammor. Men ju längre tiden gick förstod hon att det var något som inte stod rätt till.

– Jag har haft ett så intensivt illamående att jag inte kunnat resa mig ur sängen utan att kräkas. Jag har varit enormt känslig för dofter. Jag kunde inte känna lukten av mitt eget urin utan att spy. Det komplicerar vardagen kan jag säga.

Hon berättar att alla möjliga dofter har kunnat få igång kräkreflexerna. Men det värsta har varit att hon varit helt sängliggande.

– Jag har inte kunnat träffa folk, inte kunnat prata, jag har bara sovit för att få timmarna att gå. Jag har inte spytt mer än kanske tre gånger om dagen, men det jobbiga har varit det handikappade illamåendet. Fram till vecka 22 var det oerhört odrägligt. Och det slutade inte sen, nu är jag i vecka 34 och fortfarande illamående.

Enligt henne har de tre senaste veckorna inte varit lika illa som från början – men nästan lika illa. Och förra veckan fick hon äntligen ett preparat utskrivet av en läkare efter flera besök på vårdcentralen, och det verkar hjälpa.

– Enligt flera olika aktörer borde jag fått preparatet redan i vecka 13, när man provat annat som inte fungerat.

Nu i veckan har hon ökat dosen.

– Jag vågar inte säga det men jag hoppas på att må bra de sista veckorna innan förlossningen, åtminstone nästan bra. De här sista dagarna har varit som att livet blivit i färg och att det innan varit i svartvitt. Och då mår jag ändå inte bra än, jag kräks av minsta lilla nu också. Det äter upp hela en. Det är oerhört svårt att hantera illamående, säger hon och fortsätter:

– De senaste dagarna har jag känt att jag inte behövt fejka att jag är glad när jag ser min fyraårige son.

Josefin berättar om den jobbiga tiden.

Hyperemesis gravidarium: Flera kvinnor drabbade

Hennes konstanta illamående har verkligen tärt på henne, menar hon.

– Man blir väldigt isolerad och introvert. Utöver att man blir deprimerad av själva illamåendet blir man deprimerad av att inte bli stimulerad i sin vardag. Jag har inte inte mått bra psykiskt alls. Jag har inte kunnat vara mig själv på åtta månader. Jag har en fyraåring som jag tappat tid med, ett skitroligt jobb jag inte kunnat göra mycket av och en relation som blivit lidande.

Josefin är kritisk till att hon inte fått den hjälp hon behövt när hon vänt sig till vården, att hennes problem inte tagits på allvar. Hon har fått höra att det hör till en graviditet att vara illamående, att hon skulle bli bättre inom ett par veckor – vilket hon aldrig blev. Enligt henne letade läkare efter andra orsaker till problemet – hon önskar att de istället lyssnat på henne och gett henne den medicin hon behövde på en gång.

– Om jag träffat rätt person från början och haft lite mer tur i lotteriet så hade jag kanske kunnat få rätt hjälp tidigare. Jag kan inte säga det utan att få tårar i ögonen, jag har mått så jävla dåligt, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår inte varför jag inte blev hänvisad till en specialist tidigare. Och jag fattar inte varför hur den är typen av lidande kan anses var ”något som hör till”, som man bara ska kämpa på med. Jag fick fint stöd från vården men en klapp på axeln och den medlidande blicken hjälper inte. Jag är så arg och ledsen.

Josefin är med i en Facebookgrupp för kvinnor som också lider eller har lidit av kraftigt illamående – eller rättare sagt det tillstånd som heter hyperemesis gravidarium, den svåraste formen av graviditetsillamående. När Aftonbladet kommer i kontakt med några av dessa kvinnor vill flera dela med sig av sina historier, för vissa har det varit så illa att de varit sjukskrivna. Flera av dem håller med Josefin om att vården varit bristfällig.

Jag har haft HG vid varje graviditet utom den senaste. Det var hanterbart första gången, jag visste aldrig vad jag hade och fick aldrig diagnosen då. Jag sökte aldrig hjälp. Gick ner 18 kg på en månad. Med min son så blev jag riktigt dålig under 2015. Kräktes 40 gånger om dagen, gick ner 31 kg på två månader. Fick inte behålla en droppe vatten eller ens en vindruva på den tiden heller”, skriver bland annat Petra i ett mejl.

Få som lider av kraftigt illamående

Caroline Kjellman Erlandsson, är biträdande överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Hon säger att 80 procent av de som är gravida lider av någon slags illamående som går över senast vecka 20. Det är en halv procent som lider av den extrema formen av illamående. Enligt henne har de noggranna rutiner för att se om någon lider av hyperemesis gravidarium eller inte. Om någon lider av det ser man till att sätta in resurser som till exempel vätske- och tablettbehandling. Börjar någon att gå ned i vikt ser man till att agera direkt.

– Då börjar det bli dåligt, Det är väldigt, väldigt ovanligt men det finns viss risk för barnet när man går ned i vikt att det blir litet.

Att må illa i sig är dock inget farligt påpekar hon, dock kan det begränsa en i vardagen och depression kan vara en av följderna. Hon kan inte svara för hela vården men känner inte igen sig i att tillståndet inte är något man tar på allvar.

– Av min upplevelse är att det inte något som ska vara negligerat. Vi hoppas att kvinnorna ska må bättre, men det är svårt att få dem att må bättre också. Vissa delar är svårbehandlade.

Hyperemesis: Symtom

  • Illamåendet håller ofta i sig hela dagen
  • Allmäntillståndet påverkas
  • Du har svårt att behålla mat och dryck
  • Viktnedgång

Källa: 1177

Hypermesis: Behandling

Näringslösning via dropp eller tabletter.

Hypermesis: Lindra illamåendet

  • Undvik att ha tom mage
  • Ät många små måltider med cirka två-tre timmars mellanrum Exempel på mellanmål är nötter, mejeriprodukter, bönor och torra salta kex.
  • Ät något innan du går upp på morgonen. Gärna ”torra kolhydrater” i form av kex eller knäckebröd.
  • Ät kall mat vilket kan vara lättare att få i sig än varm mat
  • Undvik starkt kryddad och fet mat samt mat med kraftig lukt

Källa: Region Norrbotten


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!