Experten: Så ska du agera om ditt barn sätter i halsen

Här är metoden som kan rädda liv

Uppdaterad 2019-04-24 | Publicerad 2019-04-15

Om ditt barn sätter i halsen gäller det att ha koll på vad du ska göra – det kan rädda liv.

– Om man inte agerar och det som fastnat inte kommer upp då överlever man helt enkelt inte, säger sjuksköterskan Camilla Thurell.

Plötsligt är olyckan vara framme – ditt barn har fått något i halsen. Då gäller det ha koll på vad du ska göra för att hjälpa barnet att andas igen, och rädda barnets liv.

– Handgreppen är samma för alla över ett år. Om barnet kan hosta själv ska du lugnt uppmana barnet att fortsätta hosta, det är det mest effektiva att få upp något. Om barnet inte kan hosta och det blir knäpptyst, kan det vara ett totalt luftvägsstopp och då måste vi agera direkt, säger sjuksköterskan Camilla Thurell som grundat Life in mind som erbjuder utbildning av hjärt- och lungräddning och första hjälpen för barn och vuxna.

Ett totalt luftvägsstopp är ett livshotande tillstånd som kommer leda till hjärtstopp inom bara några minuter om man inte får bort föremålet, enligt henne.

Så här ska du göra när ett barn över ett år sätter i halsen:

  • Böj barnet framåt över din hand eller ditt knä. Lägg en hand som stöd på barnets bröstkorg.
  • Dunka fem gånger mellan skulderbladen. Om inget kommer, vilket det antagligen gör då det är väldigt effektivt om man tar i hårt, ska man gå vidare till nästa steg.
  • Gör fem buktryck. Knyt ena näven och sätt den strax ovanför naveln, lägg andra handen runt och tryck fem gånger i magen. När du gör det ska barnet hänga framåtlutad över dina armar.
  • Om föremålet inte kommer upp får du göra om ovan nämnda procedur, fem ryggslag och fem buktryck, tills barnet får upp föremålet.
  • Blir barnet medvetslöst måste du starta hjärt- och lungräddning.
Så ska du göra om ditt barn sätter i halsen

En billig livsförsäkring att lära sig hur man ska göra

Enligt Camilla Thurell är många föräldrar rädda för att ens barn ska sätta i halsen. Men om alla hade haft kunskap om hur man ska agera hade en oron minskat.

– Man skaffar oändligt mycket prylar till sina barn som säkra bilstolar, dörrskydd och hjälmar. Det är ju jättebra men det borde vara lika självklart  att gå en kurs och skaffa sig kunskap i hur man ingriper om det händer en olycka, säger hon och fortsätter:

– Om man inte agerar och det som fastnat inte kommer upp då överlever man helt enkelt inte. Det är en billig livsförsäkring att lära sig hur man ska göra.

Hon poängterar att det är viktigt att öva praktiskt på en docka.

– Det handlar om några sekunder när det är på riktigt och det är ofta muskelminnet som agerar. Hjärnan hinner inte tänka eller komma ihåg vad man sett på film eller läst. Så att ha övat praktiskt kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död.

Barn över ett år har en större risk än bebisar att sätta i halsen då de ibland springer runt, hoppar och leker med mat i munnen.

– Det här med uppsikt är så himla viktigt, att man är tillsammans med sina barn när de äter. Min fyraåring får alltid visa upp sin tomma mun innan han får springa iväg för hopp och lek någonstans, säger Camilla

Se klippet här ovan om hur du ska göra om ditt barn sätter i halsen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu