CHATTA: Hur kan barnen bli utbrända?

Ställ dina frågor till barnpsykologen om psykisk ohälsa

Publicerad 2019-09-18

Barnpsykologen Martin Forster från Kry svarade på läsarnas frågor om psykisk ohälsa hos barn. Läs chatten här.

  • Fastnålat inlägg
    18 sept 2019
    Barnpsykolog Martin Forster

    Hej alla!

    Nu är chatten avslutad och jag vill tacka för alla intressanta och insiktsfulla frågor från er läsare. Låt oss tillsammans hoppas att Ludvig och alla andra barn i hans situation kan få det bättre framöver.

    Martin

  • 18 sept 2019

    Hej, jag har en bror som hellre vill sitta hemma och spela tv-spel än att faktiskt gå till skolan, han säger ofta att han istället blir stressad av att behöva gå till skolan. Hur ser du på detta, är det mer och mer vanligt att unga idag skyller på stress och ångest för att slippa och kunna sitta och ha roligt hemma istället? Säger självklar inte att så skulle vara fallet för barn generellt, men i just mitt exempel känns det som att min bror spelar på saker som man hört lärare, och kuratorer säga i möten som ursäkt för att slippa skola.

    Brian

    Brian: Du tar upp en mycket viktig sak. Det faktum att barn i dag kan ha ett ganska stimulerande och faktiskt även socialt liv hemma i sovrummet online gör ofta utredning och behandling av psykiska svårigheter mer utmanande. Jag vet förstås inte hur det ligger till med din bror, men generellt brukar det gå att skilja mellan ursäkter ("Jag känner mig stressad") och faktiskt stress/ångest. Det senare visar sig ofta tydligt i skolan, i många situationer och under stor del av dagen. Föräldrar måste alltså ha en bra dialog med skolan för att tillsammans förstå om ett problem faktiskt är ett problem, eller om det bara är "normal" stress och motvilja mot att gå till skolan.

    Barnpsykolog Martin Forster
  • 18 sept 2019

    Jag har asperger och blev kallad för lat och dum i huvudet av lärare. Därför ville jag inte gå till skolan. Lärarna lyssnade inte på mina behov och lärarna sa att eftersom jag är dum så får dem andra elever frysa ut mig, så jag var mobbad och hade inga vänner och ville inte gå till skolan. Högstadiet var en mardröm, jag ville inte gå dit, men jag blev tvingad att gå till skolan pågrund av skolplikten, men jag kunde inte koncentrera mig på mina skolarbeten eftersom jag var ensam, mobbad, utfryst och hade inga vänner. Lärarna diskriminerar folk som har kognitiva nedfunktioner. De kallade mig dum

    Sara

    Sara: Det är förfärligt att du har behövt uppleva detta under din skolgång. Jag hoppas att du har det bättre i dag. Jag tycket att din historia belyser något väldigt viktigt - att det, fortfarande i dag, finns mycket okunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Om någon tänker eller beter sig annorlunda blir omgivnings dom ofta hård - du är DUM. Jag vet inte när du fick din diagnos, men en poäng med diagnoser är att öka förståelsen hos omgivningen. Om dina lärare vetat om att du hade Asperger och förstod vad det innebär, hade de kanske agerat annorlunda. Man kräver inte att en elev som brutit benet ska springa 100 meter. 

    Barnpsykolog Martin Forster
  • 18 sept 2019

    Finns det något som tyder på att sociala medier och mobiltelefoner ökar ångest etc eller hur ser du på det? Vet själv att min dotter senast i somras tyckte det var jobbit när många kompisar la ut om att de t.ex var utomlands och hon blev då negativ/besviken när vi ”bara” var hemma i Sverige

    Niclas

    Niclas: Det här är ett område som det forskas mycket om just nu. Det finns studier som visar att barn (och vuxna) i allmänhet blir stressade av t ex sociala medier, lite beroende på hur mycket och på vilket sätt det sker. Det forskarna inte vet än är hur mycket detta påverkar, jämfört med andra orsaker som bidrar till hur vi mår. Mycket tyder på att sociala medier inte utgör något större problem för de flesta av oss, men för barn och ungdomar som redan har andra problem kan dessa aktiviteter spä på och förvärra en begynnande ohälsa.

    Barnpsykolog Martin Forster
  • 18 sept 2019

    Dotter med svår ångest. Min erfarenhet är att förutom mediciner och stå i kö för en utredning som får man ingen hjälp av BUP. varför kan inte behandling av ångest pågå samtidigt som man gör en utredning?

    Annika

    Annika: Det finns inget som hindrar att ångest behandlas parallellt med en utredning (förutsatt att barnet orkar med). Tvärtom kan det vara viktigt att först behandla, för att utesluta att problemen som utreds inte beror på ångesten.

    Malin Wigen

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu