Bulimi hos unga vuxna – här är tecknen

Bulimi kan skada kroppen svårt – här är varningssignalerna

Publicerad 2019-10-28

Bulimi, tecknen på att någon drabbats.

Bulimi är en vanlig ätstörning som oftast drabbar unga vuxna.

Som förälder kan sjukdomen vara svår att upptäcka om barnet redan flyttat hemifrån.

Överdriven motion, förändrade matvanor, isolering och ångest är tecken att hålla utkik efter.

Bulimi är en ätstörning som gör att man ofta och återkommande äter extrema mängder mat på ett sätt som inte går att kontrollera, så kallad hetsätning. Ofta är det mat som annars undviks som hetsäts, till exempel sådant som innehåller mycket socker, salt och fett, enligt 1177. Efter att personen hetsätit försöker hen göra sig av med maten, till exempel genom att tvinga fram kräkningar, missbruka laxermedel eller träna hårt.

Bulimi utvecklas ofta senare

Anorexi, som också är en ätstörning men som innebär att man svälter sig själv, är vanligast bland tonåringar. Bulimi utvecklas oftast senare, från 20-årsåldern och uppåt.

– Många som får bulimi har haft en anorektisk period som sedan övergår i bulimi. En vanlig missuppfattning är att kräkningar alltid innebär bulimi men så behöver det inte vara. Det som kännetecknar bulimi är hetsätningar och kompensation av dessa, vilket kan ske genom kräkningar men även genom till exempel motion, säger Sanna Engelmark, leg. psykolog på Barn och ungdomspsykiatriska ätstörningsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Strikt diet mellan hetsätningarna

Det kan vara svårt att upptäcka bulimi eftersom vikten inte nödvändigtvis påverkas. Men det finns andra tecken att hålla koll på som förälder. Barnet kanske ändrar sina matvanor drastiskt, undviker gemensamma måltider eller börjar träna väldigt intensivt. Det är också vanligt att personen mellan hetsätningarna följer en strikt diet och har en stark vilja att gå ner i vikt. 

Personer som har bulimi får ofta stark ångest och känner äckel, skuld och skam inför sitt beteende. Det är också vanligt att personen börjar isolera sig för att undvika att bli påkommen och blir arg om någon frågar om beteendet. Sanna Engelmark råder att försöka prata med barnet i ett lugnt läge när ni har gott om tid.

– Undvik att bli arg eller att skuld- eller skambelägga. Beskriv vad du har sett och att du är orolig. Fråga barnet om hens upplevelse och lyssna noga utan att avbryta. Ge inte upp om barnet blir argt eller upprört första gången du tar upp ämnet utan försök igen vid ett senare tillfälle, säger hon.

Frätskador på tänderna

Bulimi kan ge allvarliga skador på kroppen om det inte behandlas. Till exempel kan upprepade kräkningar förändra saltbalansen i kroppen, vilket kan leda till hjärtbesvär. Kräkningar under lång tid kan också ge frätskador på tänderna. Även överdriven användning av laxermedel kan påverka kroppens saltbalans. Andra biverkningar är ont i magen, förstoppning, gasbildning, järnbrist och att mensen försvinner. För de flesta går alla biverkningar över när de börjar äta regelbundet igen så det är viktigt att söka vård, enligt 1177.

Bulimi behandlas med psykoterapi. Om ditt barn fortfarande bor hemma kan det vara aktuellt med familjeterapi, i annat fall kan personen behandlas i enskilda samtal med psykolog eller gruppsamtal. Även kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla bulimi. Då får personen hjälp att börja äta regelbundet och bryta suget efter att hetsäta. 

– Som förälder är det bra att vara mjuk och tålmodig mot barnet i att det är jobbigt men bestämd i att ätstörningen behöver behandlas och besegras, säger Sanna Engelmark.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!