Helena blev sjukskriven under föräldraledigheten

Drabbades av utmattningsdepression

Uppdaterad 2020-08-20 | Publicerad 2020-05-17

I början på föräldraledigheten med sitt andra barn orkade Helena inte mer.

Under en myskväll med en kebabrulle i handen sa kroppen stopp.

– Jag hade aldrig haft den starka ångesten innan.

När Helena Elf från Ragunda födde sitt andra barn i maj 2015 hade hon haft en tuff period, både som gravid och på jobbet. Dessutom hade hon drabbats av havandeskapsförgiftning och fick tillbringa den första tiden efter förlossningen på sjukhuset.

– Jag tyckte det var skitjobbigt. Jag hade ju en son hemma.

– När jag tittar tillbaka tror jag att jag hade symtom för ångest redan då. Hade jag inte varit på väg in i väggen hade jag inte reagerat lika starkt, men det visste jag ju inte.

Helena mådde dåligt under första tiden med sin nyfödde son.

Helena var väldigt trött, hennes nyfödde sov dåligt och ville amma hela nätterna. Hon var på väg mot att bli utmattad. Även om det fanns varningssignaler innan var det först en fredag i september samma år som det brast för henne. Deras äldsta son var bortlämnad för kvällen och Helena och hennes sambo skulle mysa i soffan med mat från pizzerian och titta på serier, något även Östersunds-Posten skrivit om.

– Jag åt halva kebabrullen sen kände jag att det tog tvärstopp. Jag fick inte i mig en tugga till. Jag bröt ihop och grät och grät, jag orkade inte mer.

Helena fick en panikångestattack, något hon aldrig upplevt innan.

– Jag kände att jag inte kunde ta hand om mina barn. Att jag inte orkade mer.

Söndagarna var värst

Ångesten höll i sig starkt i flera dagar, Helena kunde inte sluta gråta. Samtidigt var hon hemma med sin fyra månader gamla son. Till sist kontaktade hon BVC och sa att hon inte orkade mer. Hon fick en remiss till en psykolog. För henne var det ett stort steg att ta hjälp.

– Det är något som jag inte varit bra på, jag har tänkt att jag ska klara mig själv och helt plötsligt stod jag där och kunde inte det. Sånt här klarar man inte själv, man måste ju ha hjälp.

Helena sov ibland själv hos sina svärföräldrar för undvika bli väckt av sin yngsta. Hon behövde all sömn hon kunde få.

– Min sambo fick ta honom i stället. Men jag sov ju inte så bra när jag sov utan honom heller. Så det var väldigt jobbigt, jag kämpade med det här så mycket. Jag tappade sömnen helt, oavsett vad jag gjorde.

Söndagarna var värst för Helena.

– Då visste jag att jag skulle upp själv och ta hand om barnen då min sambo jobbade. Jag fick hjälp av anhöriga ibland som kunde hämta min äldsta då jag inte orkade.

Hur kändes det som förälder, att inte orka med sina barn?

– Det är fruktansvärt såklart, man känner sig så otillräcklig. Jag frågade mig om det var det rätt beslut att skaffa ett barn till eftersom jag uppenbarligen inte klarade det. Känslorna späddes på för att jag mådde dåligt såklart. Det var en fruktansvärt jobbig känsla.

<div data-tipser-pid="5de66e858f6d45000154303c" data-tipser-view="compact"></div>

Helena Elf.

Fick hjälp av sambon

I november blev till sist hon sjukskriven från sin föräldraledighet för utmattningsdepression. I stället fick hennes sambo ta barnen.

– Jag visste inte ens att man kunde vara det. Det var såklart jätteskönt men också jobbigt. Det är svårt att vara hemma när båda skulle vara det, för vem ska göra vad om jag sjukskriven men samtidigt är hemma?

Sakta men säkert blev Helena bättre. I januari 2016 kunde hon börja jobba 25 procent igen. Det var skönt för henne att komma hemifrån och få miljöombyte. Samtidigt fortsatte hon att gå hos en psykolog.

– Det gick framåt efter det, det är dock ingen spikrak väg uppåt efter en utmattning. Man får ta en dag i taget och prioritera vad som är viktigt, det får man göra hela tiden.

Helena jobbade till sist 75 procent. Och i maj 2016, skulle hon bli föräldraledig igen. En läkare undrade om hon inte skulle ta antidepressiva, så att hon inte skulle riskera falla dit igen. För då skulle inte Försäkringskassan godkänna ännu en sjukskrivning. Men Helena ville inte det.

– Jag var sedan föräldraledig och har inte varit sjukskriven sedan dess. Men jag har fått göra uppoffringar för att klara av livet.

Bad syskonen om ursäkt

I dag studerar Helena. Målet är att bli förskollärare. Livet rullar på, även om hon fortfarande kan få ångest till och från. Hon går hos en kurator och går igenom ett KBT-program mot ångesten.

– Det tar lång tid att komma tillbaka och vara sig själv igen. Jag kan fortfarande känna av symtom på utmattning men nu är jag snabb och drar i handbromsen innan det är för sent.

Vad tänker du när du ser tillbaka på det du fick gå igenom?

– Det är jobbigt, jag blir ju ledsen när jag tänker på det. Samtidigt så känner jag tacksamhet som har ett starkt skyddsnät, jag är glad över att jag har många nära som kan hjälpa mig. Alla ensamstående förtjänar en medalj.

Hennes upplevelse kring ångest har även gjort att hon numera förstår hennes systrar som också haft ångestproblematik.

– Jag förstod inte innan, det är väl bara att sluta fundera tänkte jag. När jag gick igenom samma sak sa jag förlåt för att jag inte förstod.

Helena är öppen med det hon varit med om och skriver om det på sin Instagram. Hon tycker det ångest och utmattning är ett viktigt ämne att lyfta.

– Att dela med mig av min historia har varit terapeutiskt för mig. Jag känner mig friare när jag vet att folk vet, jag behöver inte hålla uppe en fasad över att jag mår så himla bra. Dessutom underlättar det att höra att fler känner igen sig i min historia och att min historia kan hjälpa andra, det hjälper också mig.

Helena med sina två söner.

Helenas råd till andra

  • Ta hjälp från familj, vänner eller vården. BVC kan hjälpa dig när barnen är små.
  • Acceptera att du mår dåligt. Det låter kanske konstigt men jag hade svårt att göra det, speciellt om man annars är en glad människa.
  • Ta en dag i taget, stressa inte upp dig.
  • Prioritera. Man kan inte göra allt även om man mår bra. Varje dag får man välja vad som är viktigt. Är det viktigt att städa eller att all mat ska vara hemlagad? Man kan ha oputsade fönster och damm på golvet, det är viktigare att ha sin energi till att ta hand om barnen, så har jag försökt att tänka.
  • Om du har möjlighet: prioritera tid för dig själv och unna dig att vara egoistisk emellanåt. Gör små saker som får dig att må bra, ta ett bad, en promenad i skogen eller kom iväg med en vän.

Här är Helenas Instagramkonto där hon skriver öppet om sin utmattning.

<div data-tipser-pid="5ed79bea6359a30001d9211c" data-tipser-view="compact"></div>


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu