Johannes, 1, satte vindruva i halsen – hamnade i respirator

Mamman vill varna andra föräldrar

Publicerad 2020-02-21

Av ren otur fastnade en vindruva i Johannes luftstrupe och han drabbades av hjärtstopp.

Det resulterade i att han fick ligga i respirator i flera dagar.

– Det går inte att föreställa sig att se sitt barn ligga så där. Jag bara satt där och grät, säger mamman Mirna.

En solig dag i april förra året var Mirna, 32, ute på gården utanför hemmet i Södertälje med sina barn. Hon matade sin yngsta son Johannes, som då var ett år och åtta månader, med vindruvor när olyckan plötsligt slog till. En av vindruvorna gled ner i hans mun utan att han tuggat den, och den fastnade i luftstrupen.

– Han började gråta och försökte få ut den, men han hade svårt att göra ljud ifrån sig. Jag fick panik och började slå på hans rygg. De minuterna kändes som en evighet.

Trots Mirnas försök rörde sig vindruvan inte och Johannes andetag blev färre. En granne som hörde hennes rop på hjälp kom springande och tog Johannes ur hennes armar. Han slog på Johannes rygg och vände honom upp och ner, utan resultat.

– Johannes tuppade av framför oss. Han himlade med ögonen och de slöts. Vi såg hur han sakta började bli blå.

Hjärtat stannade i två minuter

Medan grannen fortsatte att försöka få upp vindruvan ringde Mira 112.

– Jag var helt darrig på rösten. Jag bad dem skynda sig då det bara handlade om sekunder, det var på liv och död.

Samtidigt låg Johannes som en docka på marken. Grannen körde mun mot mun-metoden, ur munnen kom det lite blod och slem. Enligt Mirna var han helt borta.

Till sist kom en ambulans. En av ambulanssjukvårdarna lyckades få ut vindruvan med en tång och gjorde hjärt- och lungräddning på Johannes.

– Hjärtat hade stannat i två minuter. Allt var som en dimma. Jag såg inte klart framför mig. Det var kaos.

I illfart åkte de till Huddinge sjukhus. När Mirna och hennes man kom in i rummet där Johannes låg stod det flera läkare runt honom.

– Det var som en mardröm. De fick lägga Johannes i respirator. De sa att risken var stor att hjärnan skulle påverkas av hjärtstoppet och syrebristen.

– Att inte veta något om sitt barn var rena tortyren. Allt jag tänkte var att jag inte får förlora min son.

I väntan på besked om hur illa däran Johannes var satt Mirna inlindad i en sjukhusfilt. Hon kunde knappt röra sig, dricka eller äta.

– Jag grät floder. Varje dag gick jag in till hans rum och höll hans hand och bad till gud.

Johannes låg i respirator i fem dagar, sen kom glädjebeskedet. Han hade klarat sig helt utan skador.

– Läkarna sa att det var ett mirakel. Det var en stor lättnad. Den stora klumpen jag känt i min mage försvann.

Vill varna andra föräldrar

Efter två veckor på sjukhus fick Johannes åka hem. I dag mår han bra, han är precis som förr. Mirna däremot har påverkats av händelsen. Än i dag känner hon en rädsla inombords.

– Jag har fortfarande panik. Jag ger honom inget hårt, jag har till och med sagt till på förskolan att pedagogerna ska vara försiktiga. Jag får även panik när jag ser andra små barn äta saker som kan fastna i halsen.

Hon går ut med sin berättelse för att varna andra föräldrar, hon uppmanar dem till att vara försiktiga med vad de ger sina barn. Exempelvis bör man tänka sig för innan man ger vindruvor.

– Det går inte att mata dem med vad som helst, risken finns att det fastnar. Antingen blir det en kamp mot klockan eller så är det för sent, livet kan ta en helt ny vändning på en sekund. Det gäller att ha ögon i nacken när man har småbarn. Det är inte lätt att vara förälder men det gäller att tänka på det.

– Jag har varit den sitsen och jag vill inte att någon annan förälder ska vara med om det här.

Hon är tacksam över ambulanssjukvårdaren och läkarnas insats.

– Att få hjärtstopp i två minuter är inte något att leka med. Tack vare dem gick det som tur är bra, det var riktigt nära ögat.

FAKTA: Så ska du göra när ett barn över ett år sätter i halsen:

  • Böj barnet framåt över din hand eller ditt knä. Lägg en hand som stöd på barnets bröstkorg.
  • Dunka fem gånger mellan skulderbladen. Om inget kommer, vilket det antagligen gör då det är väldigt effektivt om man tar i hårt, ska man gå vidare till nästa steg.
  • Gör fem buktryck. Knyt ena näven och sätt den strax ovanför naveln, lägg andra handen runt och tryck fem gånger i magen. När du gör det ska barnet hänga framåtlutad över dina armar.
  • Om föremålet inte kommer upp får du göra om ovan nämnda procedur, fem ryggslag och fem buktryck, tills barnet får upp föremålet.
  • Blir barnet medvetslöst måste du starta hjärt- och lungräddning.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!