Julen är tuff för många barn – så kan du hjälpa

Psykologen: Vissa barn har ingen att fira med

Publicerad 2019-12-23

Psykologen berättar vad vuxna kan göra.

Julen ska vara en tid för värme.

För många barn är det precis tvärtom.

För många barn blir julen allt annat än fridfull, något som den höga andelen tunga samtal till Bris vittnar om. Psykologen Hanna Rohani från Doktor24 menar att det är en utsatt tid när de flesta barn är utlämnade till familj och anhöriga.

– För många barn kan julledigheten innebära en extra påfrestning. Man tillbringar mer tid än vanligt med familjen vilket i sin tur kan bädda för bråk och konflikter. Då skolorna är stängda och vännerna bortresta finns det heller inte alltid någon att prata med när det uppstår jobbiga situationer.
Barn i familjer med psykisk ohälsa, ekonomiskt utsatta familjer eller i familjer där vuxna dricker för mycket tillhör de som vänder sig till barnrättsorganisationen.

– Många barn beskriver en oro över de vuxnas drickande under julen, säger Hanna Rohani. Andra får bevittna våld i hemmet. Julen uppfattas dessutom som en familjehögtid som ska firas med nära och kära och för de barn som lever med skilda föräldrar kan det uppstå en längtan efter den andra föräldern eller en oro för familjemedlemmar som firar på annat håll och hur de mår. Sen finns det även barn som inte har någon att fira med och för dem blir ensamheten förstås extra påtaglig under högtiden.

Hanna Rohani från doktor24.

Vad kan man göra som förälder?

– Om man som förälder märker att ens barn mår dåligt så är det viktigt att försöka möta barnets känslor och tankar utan att avfärda dem. Detta kan vara en utmaning för många då starka känslor hos barn även väcker starka känslor hos de vuxna. Trots detta är det viktigt att stötta barn i att möta och ta hand om svåra känslor, så att de lär sig att dessa inte är farliga. En annan sak som man kan tänka på är att barn direkt påverkas av föräldrarnas mående. Den bästa insatsen en förälder kan göra är därför att även ta hand om sig själv, för att på så sätt ge barnet bättre förutsättningarna att må bra. För de föräldrar som känner en oro för sitt barns mående så har Bris även en vuxenlinje som erbjuder råd och stöd.

Vad kan man göra som annan vuxen i barnens närhet?

– Om man misstänker att ett barn i ens närhet far illa bör man alltid prata med barnet för att försöka ta reda på lite mer om läget. Många barn är nämligen inte vana vid att be vuxna om hjälp utan förväntar sig att de vuxna ska förstå deras signaler och söka kontakt med dem. Om de vuxna runtomkring aldrig tar något initiativ finns risken att barnen börjar tvivla på de vuxna och istället lägger över ansvaret på sig själva. Som vuxen kan man även alltid göra en orosanmälan via socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa. Man behöver inte veta att ett barn faktiskt far illa, utan det räcker med att man känner en oro.

FAKTA: Hit kan du vända dig

  • Bris jourtelefon för barn och unga har nummer 116 111. Den är gratis och öppen 14-21 alla dagar. Du kan vara anonym.
  • Bris vuxentelefon har öppet alla vardagar under jul- och nyårshelgerna för vuxna som behöver stöd. 077-150 50 50
  • Du kan mejla eller chatta med kuratorerna på Bris om du behöver råd och stöd.
  • Hjälplinjen erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd på telefon, alla dagar kl 13-22. Telefonnummer: 0771-22 00 60

FAKTA: Så kan du hjälpa

  • Var en god förebild. Kanske går det till exempel att låta bli alkohol på julen.
  • Bygg en bra relation och en bra dialog med barn i din närhet. Då är det större chans att barnet berättar om något inte känns bra.
  • Reagera. När du ser att ett barn mår dåligt eller bli utsatt på något sätt, se till att du tar en stund med barnet och frågar hur hen mår. Stanna upp och visa att du lyssnar. Stå kvar, även om barnet berättar saker som känns jobbiga att höra. Förmedla till barnet att du som vuxen kan hjälpa.
  • Skam- och skuldbelägg inte barnet. Många barn tar på sig stort ansvar för vuxnas beteende och lägger ofta skuld på sig själva. Därför är det viktigt att avlasta barnet i det.
  • Agera. Du som vuxen bör agera direkt om du ser att ett barn far illa. Det kan handla om att säga till andra vuxna som beter sig illa, eller att till exempel se till att ett barn får stöd från socialtjänsten om hen behöver skydd.
  • Sök stöd. Ibland kan det vara svårt att veta hur du som vuxen ska agera. Alla vuxna som känner oro för ett barn i sin närhet kan ringa Bris vuxentelefon och få råd och stöd.

Källa: Bris


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu