Anorexin kom tillbaka efter graviditeten

En av tio kan ha ätstörningar efter förlossningen

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2019-03-01

Hanna Biller kämpade med sina ätstörningar under hela graviditeten och blev bättre.

Men efter förlossningen slungades hon tillbaka till ruta ett och hetsätandet och svälten tog över totalt.

– Jag ville straffa mig själv, berättar Hanna.

När Hanna Biller, 24, blev gravid vägde hon 60 kilo nästan hela graviditeten.

Hon hade då haft problem med ätstörningar i ett år.

– Det började med bulimi. Jag var på en dålig plats i livet, jag visste inte vad jag ville. Jag var även lite överviktig, jag ska ligga på ungefär 65 kilo och då vägde jag 83, berättar hon.

Efter en tid övergick bulimin till anorexia. Hon svalt sig själv och gick ned 20 kilo på två månader. Under ett halvår låg hon stadigt på 60 kilo, och under den perioden blev hon även gravid med sin dotter.

– Jag var sjuk i min ätstörning även under graviditeten. Men mot slutet blev det bättre. På något sätt kändes det okej att äta och att kroppen förändrades.

Fick antidepressiva

Hanna fick hjälp av en sjukgymnast genom sin ätstörningsklinik som samtalade med henne om kost, näring och att acceptera att kroppen kommer förändras under graviditeten.

Hon träffade även en psykiatriker som gav henne antidepressiva mediciner som hjälpte mot de ångestfyllda tankarna kring ätandet.

– Mot slutet av graviditeten mådde jag mycket bättre. Jag lyckades acceptera att jag skulle se annorlunda ut och att det var bortom min kontroll. Det var nästan som att bli frisk i några månader.

I en artikel från SvD den 9 februari uppmärksammas en studie från 2016 av Kunskapscentrum för ätstörningar vid Karolinska Institutet, som pekar på att Hannas erfarenhet inte är ovanlig för gravida kvinnor med ätstörningar.

Forskarna förvånade

– Flera av de kvinnorna jag mött uttrycker att de vill göra allt för barnets skull, äter för barnets skull och därför slutar med ätstördhetsbeteendet, förklarar näringsfysiologen Cecilia Brundin Pettersson som varit med och gjort studien, för Aftonbladet.

Cirka 350 kvinnor fick svara på ett frågeformulär om sin problematik under graviditeten och 350 andra fick svara på samma frågor efter graviditeten.

– Vi använde ett formulär som man brukar använda när man screenar för ätstörningar i olika populationer som heter EDEQ, Eating Disorder Questionnaire. Men den har inte på just detta sett använts på gravida förut.

Det som förvånade forskarna var att en betydligt större grupp av kvinnorna, 12,8 %, uppgav att de hade ätstörningsproblematik 6–8 månader efter förlossningen, än under början av graviditeten, 5,3 %.

– När barnet har kommit ut så blir det ens egen kropp som man själv har kontroll över igen. Det är därför det är så viktigt att fånga upp de här kvinnorna.

”Var tillbaka på ruta ett”

Även Hanna är en av de kvinnor med anorexi som fått återfall efter förlossningen.

– Förlossningen var lite traumatisk. Det gick så fort, när vår dotter kom ut fick de inte riktigt kontakt med henne. Hon hade problem med att andas och skrek inte, berättar Hanna.

I början hade dottern problem att äta, vilket triggade igång ångesten på nytt.

– Jag fick tankar om att jag hade förstört henne genom mina problem, det kändes som att jag hade fört över min ätstörning till henne, även om jag på ett intellektuellt plan visste att det inte finns någon logik i det.

Vill bli frisk från ätstörningarna

Hanna förklarar att hon ville straffa sig själv och att hon därför återgick till sina gamla mönster.

– Ätstörningen tog över totalt igen. Det var från ruta ett, jag började tröstäta och spy upp.

Idag mår Hanna bättre även om hon fortfarande ser sig själv som sjuk. Det är tungt att ta hand om ett barn och samtidigt må dåligt. Hon är sjukskriven men får mycket hjälp av sin sambo och ätstörningsmottagningen där hon bor.

– Jag önskar att jag blir frisk så fort som möjligt så jag kan återuppta mina studier och orka vara en glad mamma.

 

Har du problem med ätstörningar?

Om du är gravid och har ätstörningar, prata med din barnmorska och berätta om din historik. Det finns hjälp att få, men systemet kan variera beroende på var du bor.

Flera landsting har särskilda ätstörningsmottagningar som du kan få remiss till från elevhälsan eller vårdcentralen.

Du kan hitta mer information på Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu