Bästa tipsen på bebisens första smakportioner

Så går du till väga när din bebis ska smaka mat

Uppdaterad 2019-05-10 | Publicerad 2019-05-09

Börjar ditt barn bli sugen på annan mat än bröstmjölk eller modersmjölksersättning? Frågorna är många och svaren likaså. Här är allt du behöver veta om de första smakportionerna.

0–6 månader

Upp till sex månader kan barnet bli ammat eller äta mjölkersättning på heltid. Men många barn visar intresse för vanlig mat tidigare än så. Tidigast från fyra månader kan spädbarnet börja med pyttesmå smakprov på exempelvis potatis, morot, banan eller majs. Enligt Livsmedelsverket är en ”pytteliten” portion eller smakprov motsvarande ett kryddmått = en milliliter. Portionen kan gärna vara blandad med bröstmjölk eller mjölkersättning.

Det går även att introducera ägg, fisk och mat som innehåller gluten från vete, råg och korn samtidigt som man ammar. Detta då forskning visar att risken för allergier minskar, enligt Livsmedelsverket.

Här är allt du behöver veta om de första smakportionerna.

6-8 månader

Vid sex månaders ålder bör bröstmjölken kompletteras med fler livsmedel. Gör detta i små mängder och smakportioner där amning eller modersmjölksersättning bör fortgå parallellt.

Barnets mage och tarm blir förberett för nya födoämnen genom småportioner. De bidrar till nyfikenhet på nya konsistenser och smaker. Bebisen kan äta det mesta i grönsaksväg men bör även ta del av gluten, fisk, ägg och kött. Mosa, mixa och riv maten för att göra den mjuk nog för bebisen.

– Ge din bebis en varierad kost, satsar på ekologiska grönsaker och regelbundna matvanor så behöver du inte oroa dig utan kan lita på ditt eget sunda förnuft. Säger Johanna Westman, författare till kokboken ”Barnmat från mos till att äta själv".

 

8-12 månader

Vid den här åldern börjar ofta tänderna att komma och bebisen kan börja tugga. Maten kan börja innehålla lagom stora bitar. I stället för att mixa kan du skära maten smått och mosa maten med gaffel. Låt barnet plocka med maten som ärtor, babyplättar och annat plockvänligt. Barnet kan börja äta liknande mat som resten av familjen men se upp för tillsatser, salt och socker.

Var alltid uppmärksam på om barnet får magknip eller någon allergisk reaktion av något det äter. Utslag, magont, diarré eller liknande. Ring 1177 som svarar och bedömer ert behov av vård och vägledning. Vid akuta fall ring alltid 112.

Sex livsmedel ni bör ni vänta med att ge bebisen

  • Salt

För mycket salt är skadligt för njurarna. Salta maten måttligt eller inte alls.

  • Honung

Kan innehålla farliga bakteriesporer, undvik honung tills barnet är över ett år.

  • Socker

Undvik så länge som möjligt. Vill man söta går det bra med bär eller banan.

  • Salladsblad

Spenat, rödbetor, rabarber och mangold

Innan barnet fyllt ett år rekommenderar Livsmedelsverket att barn ska undvika grönsaker med höga halter av nitrat.

  • Hårdstekt

Eller grillad mat. Den lilla magen behöver snälla saker som inte kräver mycket av matsmältningen och som är lätt att bryta ned.

  • Råa och hårda

Riv eller koka först. De hårda bitarna är bra att vänta med tills barnet blir äldre.

  • Nötter

Var försiktig på grund av kvävningsrisken. Hacka och servera i form av mandelsmör eller ett bra ekologiskt jordnötssmör. Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att servera barnet nötter till de var ett år. Nyare forskning visar att det inte är så. Däremot är kvävningsrisken stor men små bitar går bra.

Källa: Livsmedelsverket

Tips

Spara inte mat från tallriken som bebisen ätit ifrån. Där kan bakterier frodas som överförs från bebisens mun.

Frys in maten i iskuber eller uppklickat på ett bakplåtspapper.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!