Ny rapport: Svenska barn rör sig för lite och äter för dåligt

Carolina Klüft om studien: ”Klart att jag blir bekymrad”

Publicerad 2019-04-05

En ny rapport från Generation Pep har kartlagt barn och ungas hälsa i Sverige. Den visar bland annat att flickor rör sig mindre än pojkar – och att det bara är fyra av tio barn som äter grönsaker varje dag.

– Från ett personligt perspektiv, som gammal idrottare, så är det klart att jag blir bekymrad över hur fysisk aktivet i organiserad form avtar redan i nio års ålder, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

Generation Pep har släppt en rapport där man har granskat barn och ungas hälsa i Sverige. Fler än 11 000 barn, i 4-17-årsåldern, och deras vårdnadshavare har varit med i studien som utförts av bland annat forskare vid Göteborgs universitet och med stöd av Hjärt- och lungfonden. Tanken är att man ska släppa en ny rapport på ämnet varje år.

– Vi såg att det inte finns någon årlig rapport om barns och ungas hälsa med brett ålderspann, och då kände vi att det behövs, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

Rapporten har släppts av Generation Pep där Carolina Klüft är verksamhetschef.

Barn äter för dåligt - och rör sig för lite

Studien visar bland annat att barn och ungdomar äter för dåligt – och rör sig för lite. I studien ser de även ett samband mellan att de barn och unga, framför allt tonåringar, som sitter allra mest still framför skärmar också rör sig allra minst.

– Från ett personligt perspektiv, som gammal idrottare, så är det klart att jag blir bekymrad över hur fysisk aktivet i organiserad form avtar redan i nio års ålder. Jag började själv med friidrott när jag var elva år och då har många redan slutat för att de förmodligen inte känner att det är något för dem, eller inte känner sig inkluderade eller om det är andra orsaker som ekonomiska. Det här är ju något som idrottsrörelsen arbetar väldigt hårt med att få bukt med, men det är hemskt tråkigt att det är så, säger Carolina och fortsätter:

– Sen ser vi också att flickor rör sig mindre än pojkar och att tonåringar rör sig mindre än de yngre barnen. Tonårsflickorna är de som rör på sig allra minst. Det som är intressant är att tonåringarna tycker om att röra på sig men ändå så gör man inte det. Man kan tänka sig att om man erbjuder de rätt möjligheter och förutsättningar kanske de hittar till rörelseglädje.

Enligt henne vet de tillfrågade barnen vad som är nyttigt att äta, trots detta kommer man inte upp i rekommendationerna.

– Fyra av tio barn äter grönsaker varje dag och två tredjedelar säger att de äter vitt mjukt bröd fast de vet att fullkorn är nyttigare.

Rapporten visar barn och ungas hälsa.

Lägger inte ansvaret på föräldrar

Hon, och andra experter på området, menar att ansvaret gällande barns och ungas hälsa inte ligger på en ensam aktör.

– Man bör ta ett gemensamt ansvar där man börjar samarbeta och samverka på alla nivåer i samhället. Det handlar mycket om att vi vuxna ska skapa förutsättningar för barn och unga. Det kan vara allt från att få ned trösklar som ekonomiska, få till en beteendeförändring eller utöka utbud.

De barn som har aktiva föräldrar rör sig mer, visar studien. Men hon vill inte att man ska lägga ensamt ansvar på föräldrar.

– De måste få hjälp och stöd, de har olika situationer och möjligheter. Det är inte säkert att det finns grönområden att gå och leka i, att man bor nära en lekpark, eller att man är trygg med att släppa ut sina barn.

Om samhället inte agerar kan konsekvenserna bli förödande, enligt Carolina. Både för individen och samhället.

– Fysisk rörelse och att äta en bra kost är så otroligt viktigt för god hälsa och det förebygger en rad olika sjukdomar. Rör man på sig för lite riskerar man större risk att drabbas av diabetes 2, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och fetma – som har ökat de senaste decennierna. Fysisk rörelse kan också ha en positiv inverkan på den psykiska hälsan. Och just kosten påverkar hur man mår, enligt studier. Får vi en befolkning i framtiden som är mer sjuk, som inte klarar av satt arbeta, så blir det stora kostnader på sikt.

Här kan du läsa rapporten som kommer att släppas årligen i sin helhet.

Fakta: Pep-Rapporten 2019

  • Flickor rör sig mindre än pojkar och tonåringar mindre än yngre barn.
  • Endast fyra av tio barn har angett att de äter grönsaker varje dag.
  • En fjärdedel av barnen uppger att de endast har idrottsundervisning en gång i veckan.
  • Mer än var femte 7-9 åring sitter tre timmar eller mer framför skärm varje dag utanför lektionstid.
  • Barn till aktiva föräldrar rör sig mera.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu