Så kan tv-spel hjälpa barn bli bättre i skolan

5 smarta och kul spel för skolelever

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-03-31

Barn och ungdomar som spelar tv-spel blir ofta bättre på engelska och att samarbeta.

Tv-spel kan göra ditt barn smartare.
Barn som spelar tv-spel blir ofta bättre på engelska och på att samarbeta.
– Det kan ge ett stort försprång, säger Effie Karabuda, expert på tv-spel.

Att spela är en allt vanligare sysselsättning hos svenska barn och ungdomar. Om det inte sker på en konsol eller en dator har de flesta någon typ av spel på sin mobiltelefon.

I vissa aspekter kan det gagna en elevs skolgång – framför allt i ett visst ämne. Det menar tv-spelexperten Effie Karabuda, spelredaktör på Aftonbladet och författare av boken “Gamer”.

– Jag tror inte tv-spel har en revolutionerande effekt i de flesta skolämnen, förutom möjligtvis engelskan. Många barn som spelar online har det oftast väldigt enkelt i just engelskan, eftersom de fått öva upp språket när de spelar med andra från olika länder. Man lär sig inte heller bara nördigt spelspråk, utan har helt vardagliga konversationer med andra online. Det kan ge ett stort försprång, säger hon.

Utöver engelskan tror hon att ett barn eller en ungdom kan utveckla sin samarbetsförmåga via tv-spel.

– Det tror jag absolut! Nästan alla multiplayerspel kräver att man är bra på att samarbeta. Man får reda på om man kanske passar i en ledar- eller supporterroll och hur man ska lägga upp olika strategier tillsammans.

Vidare menar hon att det kan sätta en elevs tålamod på prov och att man lär sig att hjälpa andra.

”Okej att spela bara för att det är kul”

– Om man kan tillämpa det här tänket i ett grupparbete i skolan vore det fantastiskt. Men det handlar också om att eleverna är motiverade. Jag tror många barn och ungdomar ser en större belöning av ett lyckat samarbete i ett onlinespel, än i en skoluppgift. De vill levla, få poäng och bli bra på spelet. Det handlar om att förstå att skolan och ens utbildning också är värdefull. 

Effie Karabuda gillar dock inte tanken att man måste lära sig något när man spelar. Att som förälder kräva av sina barn att bara spela “lärorika” spel är inte optimalt, menar hon.

– Det är okej att ditt barn spelar bara för att det är kul. Allt behöver inte vara lärorikt och viktigt, det kan vara bra att få en paus från krav och skolan också.

Hon tycke att barnens föräldrar kan föra en dialog med barnens lärare om det går att få in spel i undervisningen.

– Men det hänger mycket på att läraren ska vara spelintresserad själv för att det ska bli bra. Det finns exempel där man har kunnat jobba med problemlösning i Minecraft, i sådana spel finns det oändligt med möjligheter, säger Effie Karabuda.

”Det är okej att ditt barn spelar bara för att det är kul” säger Effie Karabuda.

Fem spel som kan hjälpa skolelever

  1. Assassin's Creed Odyssey: Man får en inblick i antiken och kan utforska gamla Grekland. Dessutom får man lära känna ikoniska personer som Pythagoras. Det finns ett särskilt spelläge, "educational mode", som är gjort enbart för att man ska lära sig saker.
  2. Portal 2: Bra för problem- och pussellösning. Det utmanar hjärnan.
  3. Overcooked: Kanske ser ut som ett larvigt spel där man ska laga mat ihop, men det övar samarbetsförmågan. Det kan göra det lättare att arbeta i grupp med sina klasskamrater, lära sig att delegera och vem som passar i vilken roll.
  4. Fortnite: Det främsta stället att hänga på om man vill bli bra på engelska och snacka med andra världen över.
  5. Dr Kawashimas Brain training: Övningar man kan göra varje dag, alltifrån huvudräkning till att öva upp förmågan att komma ihåg saker.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu