Mjölkchoklad – bra mot stroke

Publicerad 2012-12-05

Funkar lika bra som mörk choklad

Livet blev just nu lite sötare!

Ny forskning visar nämligen att ljus choklad är bra för din hälsa.

– Ungefär 90 procent av chokladintaget i Sverige, inklusive vad som konsumeras i vår studie, är mjölkchoklad, säger forskaren Susanna Larsson.

De flesta har väl hört att det kan vara nyttigt att ta sig en godisbit av mörk choklad då och då.

Nu kan forskare än en gång bevisa att choklad kan bidra till förbättrade hälsoeffekter – nämligen långsiktig risk för stroke.

Mjölkchoklad nog så bra

De goda nyheterna stannar inte där i studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Neurology. Det spelar ingen roll om du äter mjölkchoklad eller mörk choklad.

– Intressant nog har mörk choklad tidigare förknippats med bättre hälsa, men ungefär 90 procent av chokladintaget i Sverige, inklusive vad som konsumeras i vår studie, är mjölkchoklad, säger Susanna Larsson, docent på Karolinska institutet i Solna, till The Mirror.

"Relaterat till flavonoider"

I den svenska studien deltog drygt 37 000 män i åldrarna 49-75 år. De fick fylla i ett formulär om hur ofta de åt choklad.

Män som åt måttliga mängder varje vecka, vilket var ungefär 63 gram, minskade risken för stroke med 17 procent, uppger The Herald.

– Den fördelaktiga effekten av choklad mot stroke kan vara relaterat till flavonoider i choklad, säger Susanna Larsson till The Mirror.

En tidigare studie av Susanna Larsson visar liknande resultat även hos kvinnor.

Mer choklad ger mindre risk

För varje ökning av choklad­ätande med 50 gram i veckan minskade strokerisken med ungefär 14 procent, enligt The Mirror.

Även om resultatet känns lockande går inte forskaren ut med någon rekommendation om överkonsumtion.

I stället varnar hon för att äta för mycket, det kan vara kontraproduktivt:

– Eftersom choklad har höga halter av socker, mättat fett och kalorier bör de konsumeras med måtta.

Följ ämnen i artikeln