Laserpekare felmärks – dina ögon är i fara

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-28

"Du riskerar brännskador"

Poliser, brandmän, piloter, ja till och med fotbollsspelare drabbas.

Ingen går säker för laserpekare – och ny forskning visar att de är farligare än vi tidigare trott.

– Du riskerar att få brännskador, säger optikforskaren P-O Hedekvist.

kan skada dina ögon Ny forskning visar att den gröna lasern är farligare än man tidigare trott. ”Du riskerar att få brännskador”, säger optikforskaren P-O Hedekvist.

Antingen köps de på internet, eller på semesterresan i Asien. I vilket fall är din nya laserpekare med stor sannolikhet olaglig i Sverige.

10 gånger farligare

– På märkningen står det ofta 5 milliwatt, men de flesta ligger mellan 20 och 30 och upp till 50 milliwatt, säger P-O Hedekvist, forskare inom optik på Sveriges tekniska forskningsinstitut SP.

Felmärkningen innebär att vissa laserpekare är tio gånger så starkare än de 5 milliwatt som är tillåtet, efter att lagen trädde i kraft 1 februari i år – och därmed är de ytterst farliga för oss.

– Vid de här effekterna kan man få permanenta skador på näthinnan. Det är så hög intensitet att du får brännskador.

Poliser, brandmän och piloter är bara några yrkesgrupper som varnat för faran med laserpekare. Flera incidenter där man riktat lasern mot flygplan som går ned för landning har inträffat.

– Det kan inte skada pilotens ögon, men när det är mörkt och hans vindruta lyses upp tappar han mörkerseendet, ungefär som när du blir bländad av en mötande bil i nattrafik. Det är mycket olämpligt när han ska landa, säger P-O Hedekvist.

Inspireras av Youtube

Under fotbolls-VM i Sydafrika har laserpekare flera gånger riktats mot spelarna på planen, senast under åttondelsfinalen mellan Argentina och Mexiko. Både därifrån och från Youtube kan andra inspireras att använda laserpekarna på fel sätt.

– Youtube triggar många. Folk tycker det är kul att panga ballonger. Vissa låter också katten jaga en prick, men det skulle jag verkligen vara rädd för. Kattens ögon kan skadas, säger optikforskaren.

Anledningen till att man på forskningsinstitutet SP undersökt ett hundratal laserpekare är för att polisen då kan konstatera märkningsfusket och att det sedan ska kunna bli straffpåföljder.