Julen är en våldsam tid

Publicerad 2012-12-11

Trycket på Kvinnofridslinjen ökar när alkoholen flödar

Stödtelefonen för kvinnor som är utsatta för hot och våld går het så här års.

– Vi är beredda och har öppet dygnet runt, säger barnmorskan Åsa Witkowski.

Inför jul är telefonen hårt belastad. Mot normala 60-70 samtal ringer nu uppåt 80 kvinnor varje dag för råd och stöd.

– Inte nog med att det är storhelg, vilket ofta innebär mycket alkohol. Det är jul, påpekar Åsa Witowski.

Familjehögtiden framför alla. Den tid på året då vi verkligen ska rå om varandra och allt ska vara så där otroligt mysigt.

Extrem påfrestning

– Det innebär en extrem påfrestning för de här kvinnorna som gör allt för att hålla fasaden uppe. Samtidigt går de på helspänn för att det kan brista när som helst, säger hon.

Åsa Witowski vet. Hon är verksamhetschef för Kvinnofridslinjen. En nationell stödtelefon som är bemannad årets alla dagar av specialutbildade sjuksköterskor, barnmorskor och socionomer.

– Vanligaste samtalet kommer från en kvinna i 40-års åldern som varit utsatt för hot och våld under en längre tid, berättar hon.

Många är osäkra om de ska ringa, om deras situation är tillräckligt allvarlig och om det i själva verket är deras fel att mannen brusar upp.

Våldet stegras

– Första samtalet kan vara rätt jobbigt. Många har inte haft någon de kunnat anförtro sig till och behöver få bekräftat att det inte är okej, säger hon.

– Ibland orkar de inte säga något alls. De tycker bara det är skönt att ha en levande människa i luren. Andra gråter hejdlöst. Det här är så tabubelagt.

De flesta har varit utsatta för en kombination av fysisk och psykisk misshandel som stegrats med åren. Vem som helst kan råka ut för de här männen enligt Åsa Witowski.

– En vanlig kommentar är: ”Jag trodde aldrig att JAG, av alla människor, skulle råka ut för något sån´t här”.

Blir hjärntvättad

– Även om de säger att de aldrig trott att det skulle gå så långt, kommer slagen sällan som en blixt från klar himmel, menar Åsa Witkowski.

Som utomstående är det svårt att förstå varför kvinnan inte bara går.

– Ja, men det handlar om en slags hjärntvätt där kvinnan fås att tro att hon inte är värd något bättre.

En del känner till och med ett ansvar för mannen och är rädda för vad han ska ta sig till utan dem. Många är också ekonomiskt beroende av mannen och har blivit intalade att de inte klarar sig utan honom.

– De här männen ser ofta till att kvinnan kapar alla sociala band med släkt och vänner, säger hon.

Ofta märker släkt och vänner att kvinnan förändras.

Sexuellt våld

– Många är oroliga och misstänker att allt inte står rätt till, men de vågar inte fråga, säger Åsa Witowski och tillägger att en hel del av samtalen till stödtelefonen kommer från oroliga anhöriga.

Ju mer isolerad kvinnan blir desto större makt får mannen över hennes liv och kan systematiskt förminska allt hon gör, allt hon säger.

Med tiden är det inte ovanligt att de hårda orden går över i knuffar eller puttar som blir allt mer våldsamma. I vart femte fall handlar det även om sexuellt våld.

– Är läget akut kan vi stötta och ge råd om vart de kan vända sig om de behöver fly till ett skyddat boende, säger Åsa Witowski.

Alla har rätt till en plats vid behov. Finns det inga platser måste kommunen ordna ett annat tillfälligt boende.

Så kan du stötta våldsdrabbade

Är du orolig för någon i din närhet? Misstänker du att hon är utsatt för hot, våld eller övergrepp finns det en hel del du kan göra enligt Åsa Witkowski på Kvinnofridslinjen.

 Visa att du bryr dig och alltid finns tillgänglig om hon skulle behöva det.

Våga fråga hur hon har det. Tala om vad du ser och att du är orolig för hennes skull.

Var förberedd genom att ha telefonnummer och adress till närmaste kvinnojour den dagen det kan behövas.

 Ge inte upp! I de allra flesta fall tar det lång tid innan våldsdrabbade kvinnor vågar ta emot hjälp.

Följ ämnen i artikeln